У БЕОГРАДУ – Премијера филма Лозничанина Николе Полића

На „Beldocs“ фестивалу у Дому омладине Београда, у оквиру програмске целине српски такмичарски програм, данас ће премијерно бити приказан документарни филм „Како бити Слободан?“ редитеља Николе Полића, Лозничанина који успешно гради своју уметничку каријеру у српској престоници.

Полићево ново остварење интимно прати живот и породицу једног београдског сликара чија су дела деведесетих година упоређивана са опусом Вазарелија, а две деценије касније, Слободан приређује самосталну изложбу како би поново заузео своје место у свету уметности. Међутим, изложба не мења његову свакодневицу, али он стиче више свести о себи и својој породици. Како нам је наш суграђанин потврдио уочи премијере, ово је само окосница филма у ком се прати седам година Ковачевићевог живота.

– Слободан је инжењер информатике и сликар по вокацији, члан УЛУС-а од 1996. године и у свом досадашњем сликарском раду има више од 600 дела представљених на 74 изложбе широм света, укључујући Лондон, Берлин, Париз, Тел Авив, Москву и Амстердам. Иначе, снимање првих кадрова почело је давне 2015. и све се десило јако спонтано. Слободан је хтео да снимим филм о његовом великом повратку на уметничку сцену. Ипак, то је прерасло у нешто много више и слојевитије. Ово није прича само о једном београдском сликару него о свима нама, уметницима који покушавају да стварају у данашњем свету. Мислим да је ова тема битна јер у тренутку када се сви бавимо великим питањима која ће променити друштво око нас, често заборављамо на положај уметника. Слободанова прича поставља питање колико је тешко живети, ако ваш рад није довољно препознат – казао нам је Полић.

Филм „Како бити Слободан?“ је настао у оквиру Удружења „Кино радионица“ које је основано 2021. са циљем да окупи и подржи младе филмске ствараоце, а поред редитеља, ауторску екипу чине Бранка Павловић, Ана Крстајић, Антонио Тони Андрић, Милица Дракулић, Мила Делић и Ненад Николић.

Пројекција филма у београдском Дому омладине заказана је за пола осам увече.

С. П.

Фото: Лична архива

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ЗА ПОРТАЛ ЛН – Поздрав Мадриду, добар дан Атини

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О БИЦИ НА КОШАРАМА – Крвава граница не сме да се заборави

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )