НЕГОВАЊЕ ОЛИМПИЈСКИХ ВРЕДНОСТИ – Одељење као сараднички тим

Основна школа ”Вук Караџић” у Лозници изабрана је од стране Министарства спорта и омладине да учествује у пројекту под називом “Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност”.

У оквиру пројекта спроведено је мноштво активности међу којима је и олимпијски час који је одржан у одељењу седмог разреда с циљем оспособљавања ученика да применом основних олимпијских вредности – поштовање, пријатељство, изузетност, допринесу да одељење функционише као један сараднички тим са истим циљем. Осмишљен је тако да поред ученика и наставника буду присутни и родитељ једног детета, директор школе и педагошки саветник.

Како објашњава Сања Симић де Граф, педагошка саветница, кренуло се од презентације пројекта, преко виртуелног обиласка олимпијског музеја па све до истицања олимпијских вредности и практичне примене на часу и проглашењу три победника у дресовима српске тробојке са пехаром. Задатак је био да се ученици кроз добро осмишљен процес и активности упуте на заједништво и толеранцију – објашњава она.

У одељењу ученика са сметњама у развоју Средње економске школе кроз интегративну сарадничку наставу основаца и средњошколаца, обрађена је тема „Олимпијске вредности и здрава исхрана“ а тематски дан поводом „Дана планете земље“ одржан је у Издвојеном одељењу школе „Вук Караџић“ у Зајачи.

У оквиру пројекта одржан је и час физичког вапитања кроз интегративну наставу из различитих предмета чији је циљ развијање олимпијског духа и примена олимпијских вредности. Одржана је и пројектна настава осмишљена као вид вршњачке едукације где су осмаци ученицима шестог разреда омогућавали да кроз едукативне квизове, енигматику, спајалице и граматику енглеског језика сазнају што више о олипијским играма. Ученици седмог разреда имали су занимљив час информатике и рачунарства у смислу израде олимпијских симбола и осмишљавања материјала који се могу користити у оквиру олимпијског дана у школи.

Олимпијске вредности обрађиване су на посебан начин на скоро свим часовима, тако су рецимо, на часу ликовне културе осмишљавани слогани и њихове типографске – калиграфске израде, израђивана спортска обележја – заставе и грбови и логотипи, уз уважавање различитости и промовисања толеранције. 

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ЗА ПОРТАЛ ЛН – Поздрав Мадриду, добар дан Атини

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ – Осморо деце на додатној дијагностици

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )