ПРЕДАВАЊЕ О ЦРКВЕНИМ ИЗАЗОВИМА – Неопходна је права информација

Група студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду дводневни боравак у лозничком крају искористила је за обилазак Манастира Чокешина, Бање Ковиљаче и Троноше, али и да присуствује предавању под називом „Савремени црквени изазови: Милост хоћу, а не жртвоприношење”, свог професора др Предрага Драгутиновића које је организовао Центар за културу „Вук Караџић“ уз подршку Града Лознице.

У дупке пуној Галерији „Мина Караџић“ у Вуковом дому културе, госте, свештенство и друге посетиоце предавања синоћ су поздравили директорка Центра за културу Снежана Нешковић Симић и помоћник градоначелника Милан Југовић, који су рекли да је ово важан догађај јер је тема предавања дубоко везана за наше време.

– Српски народ се често у својој прошлости суочавао са изазовима али, захваљујући држави и вери, успео је да се одупре тим искушењима и проблемима. Када смо остајали без државе, одржала нас је вера и наша црква. Данас живимо у времену искушења, у којем су наше исконске вредности угрожене па је потребно у тако тешким околностима, на глобалном нивоу, а и када је реч о систему вредности и других дешавања, окренути се другим вредностима. Да покажемо мало више поштовања, отворености, уважавања једних према другома. Те вредности гарантују нормалан развој здравог друштва. Лозница спроводи политику која омогућује развој тих вредности, толеранције, породичне вредности и као што подржавамо бројне обуке и радионице, тако су значајна и оваква предавања јер наша вера почива на принципима поштовања и толеранције – рекао је Југовић.

Предавач др Драгутиновић је изразио задовољство што му се пружила прилика да са студентима посети овај део Подриња истакавши да су међу иницијаторима били и студенти богословије из тог краја.

– Први пут сам у Лозници и после посете Манастиру Чокешина, Бањи Ковиљачи, под јаким сам утисцима. Тема предавања је осмишљена од стране мојих студената јер су сматрали да је потребно да се каже нешто о савременим изазовима који се налазе пред црквом, а да све то буде разматрано у контексту Христових речи којима је цитирао старозаветне пророке – Милост хоћу, а не жртвоприношење. Разговарајући са њима кроз призму тих речи размотрили смо тему форме и суштине, онога што је спољашње и видљиво у религијском животу и понашању, и онога што је суштинско. Имајући у виду да те две ствари не морају увек да се поклапају, као што се нису ни поклапале у Христово време, да су људи позивајући се на Бога и на одређене религијске форме умели да ниподаштавају друге људе, да их искључују из заједнице са Богом и са собом. Бог од човека тражи милост према другим људима а све друге религијске форме у суштини имају смисао само ако испуњавају садржај љубави, прихватања и разумевања другог човека. То је милост која нам је дата од Бога и коју ми даље делегирамо ка другим људима – рекао је професор

Он је додао да су млади веома заинтересовани за цркву, религију и веру, што се види на свим пољима савременог живота, а да је „питање и велика одговорност цркве да они добију праву информацију у мору данашњих медија и разних конфузија којима смо изложени кроз информисање“.

– Задатак цркве, свештеника, вероучитеља, свих људи који имају образовање на том пољу је да се потруде да дају младима праве информације, да не дође до лутања. Црква јесте нови однос који људи граде међу собом уз веру у Христа. Иначе, ово предавање је осмишљено за овај дан и део је шире активности Парлемента студената Православног богословског факултета, а ја сам имао част да ме студенти позову да са њима учествујем у овом излету – казао је професор и додао да је у плану још и обилазак манастира Троноша и Петковица, а да су предавање подржали Шабачка епархија и владика Јеротеј.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УПИС У ПУ „БАМБИ“  – Опет тесно обданиште

НЕВРЕМЕ  – Град као грудва

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )