ПОЧЕО 53. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Заједно против вршњачког насиља

Хор Гимназије “Вук Караџић”

Мокрањчевом „Химном Вуку“, у извођењу мешовитог хора Гимназије „Вук Караџић“ и диригента Дарка Несторовића, у Лозници је данас свечано отворен тродневни програм 53. Ђачког Вуковог сабора који организује Центар за културу „Вук Караџић“ уз подршку Града Лознице. Посетиоце Вуковог дома културе је у име градске управе поздравио Милан Југовић, помоћник градоначелника, рекавши да је „тешко пронаћи речи које су барем донекле дорасле лику и делу нашег великана, Вука Караџића“.

– То не треба ни покушавати. Тешко је правити поређења са другим светским великанима књижевности, лингвистике и филологије, али је веома лако рећи да је Лозница завичај великана, да, свакако, посебно место међу Лозничанима и у читавом српском народу припада реформатору српског језика и писма. Вук нам је у наслеђе оставио фонетско писмо којим мало који народ на земаљској кугли може да се подичи, а данас је наша обавеза, како према Вуку, тако и према будућим генерацијама, да га сачувамо. Пре свега од нас самих и нашег немара. Наша је привилегија што смо рођени у овом крају и веома је лепо данас научити неки страни језик али се, изнад свега, морамо борити за свој језик и писмо – рекао је Југовић.

Он је поручио ђацима да чувају ћирилицу, а да ће Град увек бити уз њих са циљем и жељом да обезбеди услове за њихово квалитетно образовање и окружење у којем ће остварити своје амбиције и потенцијале.

Милан Југовић

– Ова три дана Тршић и Лозница биће стециште ученичког стваралаштва, младих и вредних људи које Србија има. Поносни смо што смо домаћини више од пола века највеће ђачке светковине, а само захваљујући вашем труду и вашим знањем, и у будућности ћемо бити завичај великана, научника, лекара или професора – поручио је он.

Манифестацију је свечано отворила Теодора Томић, ђак генерације ОШ „Јован Цвијић“ за школску 2022/23. годину, која је рекла да овакви скупови треба да охрабре младе на стварању лепше будућности.

Теодора Томић

– Данас смо окупљени у срцу Вуковог завичаја, у башти нашег родног језика како бисмо заједно прославили успехе и достигнућа најбољих ученика, али и да би се наново присетили важности образовања, другарства и солидарности међу младим генерацијама. Нека овај скуп буде прилика да се охрабримо и међусобно инспиришемо, да заједно радимо на стварању бољег сутра за све нас и за неке нове генерације. Сабор је прилика да покажемо колико нам је важно очување језика, обичаја, културе и наслеђа које нам је Вук Караџић оставио у аманет. Прошло је 160 година од Вукове смрти, а и данас овим просторима лебде његове мудре речи – Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га негујемо и поштујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, докле живи народ „може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“. Нека нас ове Вукове крилатице и његов дух инспиришу да бидемо добри ђаци, а пре свега бољи људи који ће радом на себи и око себе неговати љубав према сопственом језику, култури и традицији – рекла је она.

Потом је на изведена позоришна представа „Ово није бајка“ Дома омладине Београда и полазника Студија „Центар“. Веома емотивну причу, која указује на значај борбе против вршњачког насиља, режирали су Ивана Вуковић и Ненад Радовић, који је написао и текст и одабрао музику.

– Студио „Центар“ постоји 18 година и наша основна делатност је рад са младима путем позоришта. Кроз представе обрађујемо одређене теме и разговарамо о њима. То су теме које нису пријатне, али су изузетно важне, посебно у данашње време када нас све те непријатности сналазе, а посебно младе људе. Представа „Ово није бајка“ бави се проблемом вршњачког насиља и заснована је на истинитом догађају. Све оно што се види на сцени десило се пре неколико година у једном граду у Србији. Зато се надамо да ће ова представа отворити нека питања и понудити одговоре како да се више поштујемо, слушамо и како да будемо толерантни једни према другима – рекао је редитељ Радовић, који је после представе и разговарао са посетиоцима на тему вршњачког насиља.

Ђачко саборовање се наставља сутра у Тршићу где ће од десет ујутро до пет поподне бити организоване ликовна, етнолошка (гуслање), калиграфска и радионица ткања. У Кући писаца у 11 сати биће обележен Дан словенске писмености и културе округлим столом „Књижевност за децу и њен однос према народној традициј“ у организацији Института за дечју књижевност из Београда који ће водити директор др Милутин Ђуричковић. У Гимназији „Вук Караџић“ од пет поподне биће изведен рецитал „Ђачки растанак на Ђачком сабору“ у част обележавања 200 година од рођења песника Бранка Радичевића, а следи проглашење победника и додела награда ученицима, учесницима 22. литерарног конкурса „Вуково звоно“, који расписује Огранак Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“ из Лознице.

Од седам увече у Музеју Јадра је изложба радова студената Факултета примењених уметности, Универзитета уметности у Београду, а посетиоци ће видети радове одабраних студената са предмета Акт.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДСКО ВЕЋЕ ПРИХВАТИЛО ИНИЦИЈАТИВУ – Херојима са Кошара спомен-обележје

ПРЕДАВАЊЕ О ЦРКВЕНИМ ИЗАЗОВИМА – Неопходна је права информација

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )