ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНИ КУПЦИ – Повећан цензус

Правилником који је донело Министарство рударства и енергетике о утврђивању усклађених износа оствареног укупног месечног прихода домаћинства као услова за стицање статуса енергетски угроженог купца од 1. маја повећан је цензус, односно, праг укупног прихода домаћинства за  стицање права на помоћ државе код плаћања рачуна за струју.

Нови цензус за једночлано домаћинство повећан је са 23.225 на 23.690 динара, а за домаћинства са два члана до 37.547 динара уместо 36.811 динара, за трочлана домаћинства до 51.04,63 динара уместо 50.396 динара, четворочлана до 65.262 динара уместо досадашњих 63.982. Месечни лимит прихода за домаћинства са пет чланова је 79.119 уместо 77.567 динара, са шест чланова до 92.976 уместо 91.153 и за домаћинства са више од шест чланова за сваког додатног члана додаје се 13.857уместо 13.585 динара.              

Новим Правилником утврђени су усклађени износи оствареног укупног месечног прихода домаћинства са индексом потрошачких цена у претходних шест месеци на основу података Републичког завода за статистику као услова за стицање статуса енергетски угроженог купца.

Поред укупног месечног прихода домаћинства и броја чланова, критеријуми за стицање овог статуса су и имовно стање које подразумева да домаћинство не поседује другу стамбену јединицу осим те у којој живи. Граница за једночлано домаћинство је 40 квадрата, за двочлано до 58, трочлано до 66, четворочлано до 74, петочлано 87, а за оно које броји шест или више чланова до 96 квадрата.

Уредбом о енергетски угроженом купцу једночлано домаћинство има право на умањење трошкова за струју до 120 киловат-часова (kWh) или 359 kWh гаса месечно током целе године, двочлано и трочлано 160 киловата струје или 462 kWh гаса, четворочлано и петочлано домаћинство 200 киловата или 616 kWh гаса, док породице са шест и више чланова могу да потроше 250 киловата, односно 770 kWh гаса.

У Лозници тренутно има око 1.700 корисника енергетски угрожених купаца који су тај статус стекли као корисници новчане социјалне помоћи и дечјег додатка, увећаног додатка за помоћ и негу другог лица а на основу решења надлежног органа о коришћењу права. Право на олакшицу имају и домаћинства са болесним чланом чије би здравље било угрожено искључењем струје или гаса.

Сви који су стекли статус енергетски угроженог купца за струју, аутоматски су стекли тај статус и када је у питању топлотна енергија и гас.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Шести пут „Приче о вину“

АКАДЕМИЈА У ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ – Уручене награде најбољим медицинским сестрама и техничарима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )