У ЛИПНИЧКОМ ШОРУ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ШКОЛЕ – Осамдесет година постојања

У ЛИПНИЧКОМ ШОРУ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ШКОЛЕ – Осамдесет година постојања

– Осам деценија се бавимо најплеменитијом мисијом васпитања и образовања, наша школа с поносом носи име Светог Саве, дипломате и првог српског просветитеља, књижевника и ходочасника, али пре свега утемељивача српске цркве, државе и школства. Кроз вишедеценијско постојање изнедрила је многе успешне људе у разним областима, надам се и верујем да ће нова генерација бити још успешнија. Очекујем да ће ова генерација ученика, која је освојила бројне награде на разним такмичењима, кренути утабаним стазама успеха ученика ове школе – рекао је данас на прослави 80. година постојања ОШ „Свети Сава“ у Липничком Шору, директор Горан Рикановић.

Тренутно у овој школи има укупно 311 ђака, од којих 36 у издвојеном одељењу (ИО) у Козјаку и 25 у Јелаву. Када је Рикановић ступио на дужност директора пре непуне две године, у матичној школи било је 18 ђака првака сада их има 27, а од наредне године биће их укупно са издвојеним одељењима 42. То није случајно, како каже директор, захваљујући труду запослених, градској управи, донаторима и спонзорима школе, као и људима добре воље који желе да помогну, поправљени су услови за одвијање наставе, а школа је обогаћена разним додатним садржајима.

Горан Рикановић

– Трудимо се да имамо разноврсне садржаје како не бисмо заостајали за градским школама. Шор је приградско насеље и ако нема додатних садржаја родитељи децу уписују у градске школе које су опремљеније. Сада могу да кажем да смо по неким садржајима чак и бољи од њих. Пре две године добили смо и продужени боравак и то је веома значајно због деце и родитеља који раде, могу да оставе овде децу са учитељицом, да раде домаће задатке и друге активности. Претпрошле године радили смо анкету и увели смо немачки језик у наставу уместо руског, то смо урадили пре свега из практичног разлога јер смо ми више економски окренути ка немачком говорном подручју. Родитељи све то виде, похваљују наш труд и желе да овде упишу децу, чак и деца са других подручја долазе овде да се упишу. То нам говори да идемо добрим путем и да ова школа има добру перспективу – напомиње Рикановић.

Како каже, школа конкурише са неколико пројеката на конкурсе које су расписали Министарство правде, стране амбасаде, невладине организације од којих очекују позитиван одговор. Захвалио се градској управи која им излази у сусрет у остварењу неких њихових пројеката и планова у циљу осавремењавања школе као и донаторима и спонзорима пре свих, приватним предузећима „Елинг“ и „Домакс“.

Пратећи светске трендове у оквиру школе захваљујући донаторима, опремљена је просторија коју су назвали „Гејм рум“ коју могу да користе и деца и наставници. У њој се налазе билијар, стони фудбал, а биће убачен и пикадо. Зову је и антистрес соба која служи да се деца одвоје од компјутера и игрица а наставници да напуне батерије и да се друже.

Свечаном обележавању Дана школе присуствовао је и Љубинко Ђокић, члан Градског већа, који је истакао да локална самоуправа настоји да у оквиру финансијских могућности помогне свакој школи како би услове за рад ученика и наставника учинили што бољим.

Љубинко Ђокић

– И у овој школи учињено је доста почев од реконструкције крова, замене фасадне столарије, реконструкције електронских инсталација и подова, израде спуштених плафона и посебно реконструкције  мокрих чворова. Имали смо срећу да ИО у Козјаку кроз програм „Модернизације школе“ у сарадњи са Министарством просвете, буде потпуно реконструисано. Водимо рачуна и о другом ИО у Јелаву, тамо је проширена школска зграда. Видео сам да је школа опремљена савременим техничким средствима за наставу, у свим учионицама су беле табле – рекао је Ђокић, напоменувши да се из градског буџета издваја милијарду динара за образовање. 

На приредби коју су заједно припремили наставници и ученици уручене су и награде најуспешнијим ученицима на такмичењима, као и њиховим наставницима.

Данас је свечано отворен и дечји забавни парк којег су финансирали локална самоуправа и Савет месне заједнице Липнички Шор а коштао је око 2,5 милиона динара. Парк је ограђен, обезбеђен тартан подлогом и под видео-надзором је.

– Имамо сада проблем, када смо урадили забавни парк родитељи кажу да деца неће да иду кући. Обично деци пада тешко да иду у школу, остали би код куће да се играју, а ми смо обрнули причу. Сада деца веома радо иду у школу, родитељи их чак опомињу да се врате кући – каже уз осмех Рикановић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА МЕЂУНАРОДНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА – Ања и Нина у европском финалу

СУТРА У ЉУБОВИЈИ – 15. ’’Гастро фестивал’’

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )