ГЕСТ ВАТРОГАСЦА НЕМАЊЕ РИКАЛОВИЋА – На дужности и без униформе

Припадник лозничке ватрогасно-спасилачке јединице Немања Рикаловић показао је ових дана својим гестом да су они на дужности и када нису у униформи. Он се затекао у популарном лозничком угоститељском објекту када је једном госту позлило, одмах је прискочио у помоћ и учинио шта треба да се све заврши на најбољи начин.

Рикаловић за ЛН прича да је са пријатељем био на кафи, а за оближњим столом седела су три младића. Одједном је приметио да се са једним од њих дешава нешто необично.

– Видео сам да му је клонула глава и да се онесвестио. Његови другови су се уплашили, настало је узнемирење, неко је кренуо да га полива водом. Одмах сам реаговао и пришао, видео сам да је у несвести, подигао сам му главу у одговарајући положај, пулс му је био добар, ухватио га за руку да видим да ли ме стеже, да није у питању епи напад. Рекао сам његовим друговима и конобару да зову Хитну помоћ и објаснио шта да им кажу, са које стране је најбоље да приђу објекту. Онда је он изненада отворио очи. Питао сам га зна ли како се зове, који је дан, замолио га да очима прати покрете мог прста и био је боље – прича Рикаловић, који је ватрогасац-спасилац возач.

Кад је стигла Хитна објаснио им је шта се догодило и они су младића пребацили у Ургентни центар лозничке болнице. Рикаловић о томе није причао колегама који су за случај сазнали наредног дана када се ватрогасној станици јавила младићева мајка која је желела да се захвали ономе ко је помогао њеном сину.

Немања Рикаловић

– Дошао је тај младић са братом, упознали смо се, отишли на пиће у исти локал где му је позлило и сада смо у контакту. Нисам био на дужности, али ми смо обучени да помогнемо где и коме треба и то чинимо без одбзира на то да ли смо на послу, или не. Тако би поступио сваки мој колега – каже Рикаловић који је ватрогасац од 2012. године, иначе, рагбиста Рагби клуба Лозница, који је четири пута облачио репрезентативни дрес.

ЛН су ступиле у контакт са младићем коме је Рикаловић помогао. Није желео да му се помиње име, али је потврдио догађај.

– Био сам са братом и другом кад ми је одједном позлило. Био сам у несвести па не знам шта се даље дешавало, али знам да ми је помогао ватрогасац. Желео сам да га пронађем и за дан смо ступили у контакт са њим. Пружио ми је прву помоћ, иако није био на дужности, и хвала му на томе. Захвалио сам му се на његовом заиста хуманом поступку – казао је он и додао да је са њим све у реду, а несвестица је била тренутна слабост.

Ватрогасци су обучени да се боре са ватреним стихијама, они улазе тамо одакле сви беже како би спасли људе из пламена, али то чине и на било ком другом месту. Обучени су да спасавају и то чине и кад нису на радном месту, као што је учинио Немања Рикаловић помажући непознатом суграђанину.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЦРВЕНИ КРСТ – Награђени на конкурсу “Крв живот значи”

У ЛИПНИЧКОМ ШОРУ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ШКОЛЕ – Осамдесет година постојања

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )