ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ – Добро осмишљен дан

Међународи дан планете Земље, обележен је јуче у Лозници на леп и несвакидашњи начин као пример добре праксе умрежавања основних и средњих школа. У Издвојеном одељењу ОШ ,,Вук Караџић” у Зајачи и у тамошњој Цркви Светог Георгија организоване су разноврсне радионице где су ученици Средње Економске школе, љубовијске ОШ ,,Петар Враголић”, Вукове спомен-школе у Тршићу, Средње школе ,,Свети Сава”, и липничке ОШ ,,Вук Караџић” могли кроз повезивање различитих школских предмета и примера свакодневног живота да стекну трајна знања. Реализатори пројекта су наставници ових школа са својим ученицима.

У знак захвалности сарадницима су додељене ,,слатке златне медаље” које је осмислила координаторка пројекта, професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф из ОШ “Вук Караџић”, а посне медењаке са мотивом златних медаља израдила је наставница  угоститељства Дејана Лазаревић.

Према речима Симић де Графове, припремни део започет је укусним продуктима попут хумуса, савијаче од поврћа, хлеба од више врста житарица, посних пита, посних медењака, израде медаља за Олимпијске игре у циљу промовисања олимпијских вредности, посне торте промоције олимплијских вредности поштовања, пријатељства и изузетности, као и посне торте међукултурног повезивања чија је јестива налепница продукт ученичког пројекта ,,Пролеће у Јапану”.

– Интегративна радионица од рециклираних новина, коју су осмислили професорка биологије Гордана Васиљевић и њен ученик Драган Грбић, а која је реализована у сарадњи са наставником ликовне културе Анђелком Тешмановићем, имала је за циљ да се кроз рециклажу осмисле активности међупредметног повезивања. У сусрет Олимпијским играма прављени су и олимпијски кругови од новина и промовисане олимпијске вредости. Рализовани су тестови и квизови различитих предмета кроз интегративну наставу чија су коначна решења еколошке поруке – истиче Симић де Графова.

Такође, организоване су и радионице за израду посних пита, интегративна радионица еко-башта, коју су осмислиле учитељице Миланка Васиљевић и Светлана Ђурић, затим радионичарска настава вертикалног повезивања кроз све разреде на енглеском језику кроз сарадњу са ученицима матичне школе и представљање њихових интегративних паноа чији су продукти постављени у холу школе.

– У ИО Пасковац, учитељице Милица Стефановић и Снежана Цветиновић заједно са вероучитељем Предрагом Павловићем, имале су низ занимљивих активности. Деца су правила рељеф, оријентисала се у природи, представљала разломак цртежом на влажној земљи, уживала у царству багрема, била на вишевековном извору и под крошњом столетне липе, боравили код домаћина и били домаћински угошћени код породице ученице Софије Ђурић, уживали у чистој природи и показивали како свако од нас треба да одложи смеће, разговарали о бонтону у природи и гајењу расада биљака – истиче Симић де Графова.

Неке од бројних активности су и садња цвећа у рециклираним посудама, рециклирање старих воштаних бојица, израда колажа, прављење играчака… Ученици четвртог раазреда су са учитељицом Жељком Дејановић писали песмице и израђивали капе док су ученици I 2 са својом учитељицом Мирославом Видовић Митровић Дан планете обележили кроз креативне еко активности чиме су дали свој допринос да планета буде здравија и зеленија. Била је то прилика да науче колико је важно рециклирање и очување околине.

Интересантно је и да су ученици матичне ОШ ”Вук Караџић” заједно са својом вероучитељицом Тијаном Васић, успели да на часу православног катихизиса у склопу васкршње радионице, обележе Дан посвећен заштити планете Земље, васкршње украсе правили су од природног цвећа. Ученици других разреда су са учитељицама правили различите Горданом Симић и Мирјаном Ћосић паное на тему загађења и очувања животне средине док је мала песникиња, Дуња Ђурић написала песмицу посвећену Земљи, а дечаци Растко Живковић, Павле Живановић и Урош Ђукановић осмислили су наступ за реп песму ,,Рециклажа”.

В. М.

Фото: ОШ ”Вук Караџић”

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ПРОГРАМУ СМОТРЕ ГЛУМЕ – Фестивал омладинских сцена

ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СТАТИСТИКЕ  – Најбоља је Тина Теофиловић

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )