НАШИ СМО – Алеја

Да ли сте се икада запитали како се постаје заслужан грађанин и ко је тај који одређује да ли је неко заслужан или није? Прави одговор би био да је заслужан грађанин онај који свој посао ради савесно, поштено, ствара и брине се о својој породици, фамилији, даје свој допринос развоју друштва у области свог рада као што је наука, економија, здравство, просвета, уметност, спорт, хуманитарни рад… Толико је тих заслужних да не би било довољно места за све њих. Е, зато су ту они који су овлашћени да одлуче ко може да понесе овај епитет, а ко не.

То за собом повлачи друга питања, да ли ће изабраног памтити по делу или по оним људима који су у датом тренутку били на местима са којих су могли да одлучују ко ће имати част да му земни остаци буду похрањени у чувеној алеји на Новом гробљу у Београду. Једно је сигурно, можеш да даш свој допринос у било којој области али ако не подржаваш оне који су на власти или ако ниси грађанин покорни (да не таласаш), од тога нема ништа. Ту има још једна цака, мораш да испустиш племениту душу док су они твоји још увек на трону. Ако пре тога дођу ови други, од алеје нема ништа, та места су тада резервисана за неке друге.

Наравно, част изузецима. Има таквих људи којима ни било која власт не може негирати њихову величину и заслуге. Међу њима има и оних који у свом тестаменту наведу да желе да буду сахрањени на неком другом месту (у породичној гробници), или због скромности не желе да и после смрти буду одређени као “посебнији” од других или једноставно, нису хтели да тадашњој власти учине част да их сахране. Списак је дугачак а међу тим великанима су Добрица Ћосић, Чкаља, Бата Стојковић, Павле Вуисић, Милан Гутовић.

По Алеји заслужних грађана може се осликати и друштво у којем живимо, она је израз друштвених вредности које су успоставили они који су на власти. Јавност раније није томе посвећивала посебну пажњу, али у последње време, због појединих одлука, и ту су мишљења подељена, као и по свему осталом у овој држави.

Да ли је довољно да неко лепо пева и има добре песме које народ воли, које се певају на свадбама, весељима, вашарима, и да буде заслужан грађанин. Нисмо чули да је у новије време у алеју сахрањен неки доктор, професор, наставник, учитељица, новинар (осим Тијанића дугогодишњег директора РТС-а). У друштву у којем таблоиди царују и којима је најважнија вест ко се од кога развео међу познатим личностима, ко за ким плаче и пљује по свом дугогодишњем брачном партнеру, партнерки, који не жели, једноставно, више да живи са њим. Бљак!

Недавно недавање одобрења за сахрањивање свестране уметнице Александре Слађане Милошевић у Алеји заслужних грађана изазвало је негодовање оних који су волели, како се то каже, њен лик и дело. Била је композитор, музичар, свирала на гитари, виолини, клавиру, певала је, написала више књига (“Адаме, не љути се”, “Пастирице”, “Три пројекта Тесла”, “Шумадијске зен приче”, “Цивилизација и жена” I и II,) редитељ је више документарних филмова међу којима је и “Никола Тесла – изуми”, била је хуманиста, својом уметношћу се борила против глади и рата у свету. Била је доктор ветеринарске медицине. Многи и не знају колико је била талентована, изузетна, али очигледно, није била интересантна у мору шунда, некултуре која избија на сваком кораку.

Захваљујући градоначелнику Београда, тачније, председнику Привременог органа, човеку који је познат по понижавању и вређању најближих сарадника, новинара, по чувеној иницијативи за измештање “Куће цвећа” у којој је, како кажу, сахрањен “највећи син наших народа и народности” (и његова жена), испоштована је жеља уметнице да буде сахрањена на породичном гробљу. Хвала му због тога. (Није ми само јасно зашто њени најближи нису одмах испоштовали ову жељу, као да им није било познато које су вредности данас на цени).

– Бели анђеле, баци стреле прелепе, да ближњи свога заволи, мир нек царује да се небо одмори све нас мање остаје – певала је Слађана у својој песми “Под златним сунцем Србије”. Да, била је ванвременска, светска а наша.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Процват

НАШИ СМО – Кликтање

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )