У БИБЛИОТЕЦИ У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Ускоро нове полицe за књиге

Библиотека Вуковог завичаја ускоро ће уложити триста хиљада динара у замену полица за књиге у свом огранку у Бањи Ковиљачи. Ова вест, пристигла пре неколико дана од Министарства културе, које је преко пројектног финансирања обезбедило новац за ту намену, обрадовала је запослене у установи, а директорка Мирјана Пејак, коауторка  пројекта, истиче да је то добра прилика за побољшање услова у простору који је већ годинама смештен у стамбеној згради у центру Ковиљаче.

– Иако се износ не чини великим, радујемо се сваком добијеном динару за унапређење рада и стварање бољих услова, како за запослене тако и за кориснике, и  чинимо све да читаоци што лакше дођу до омиљене књиге. Новац који смо добили од ресорног министарства ће по пројекту бити утрошен за набавку нових библиотечких полица, какве су и предвиђене нашим стандардима. Уместо дотрајалих сталажа, у огранку ће бити металне полице  од пода до плафона, на које ће моћи да стане знатно више књига него сада. Претходно, планирамо замену столарије, молерско-фарбарске радове и израду дрвеног пулта. Постојећих педесетак квадрата није довољно за организовање књижевних вечери или сличних програма, али добром организацијом посла коју постиже колегиница Снежана Петрановић, коауторка овог пројекта, жељене књиге лако стижу до 280 уписаних чланова  – каже Пејакова.

Она објашњава да сви они нису активни корисници библиотечких услуга, неки повремено позајме неку књигу и зато сматра да овај огранак за сада задовољава потребе.

– С времена на време се покрене прича о овој библиотеци да није на правом месту, да би због туриста морала бити већа или у прикладнијем објекту, али, чињеница је то да ми нисмо нашли већи простор. Нисмо у ситуацији да плаћамо кирију у изнајмљеном локалу, нити би то имало економску оправданост, с обзиром на то да је огранак смештен у простору који је у власништву Града и то нас не кошта ништа. План о тражењу другог, атрактивнијег простора постоји и на томе радимо у сарадњи са градском управом. Локације које смо могли алтернативно да омогућимо одговарале су због величине, али не због спратности или доступнусти. За сада остајемо где јесмо, у приземљу зграде у Улици маршала Тита 122 и настојаћемо да услуга буде увек на задовољавајућем нивоу – додаје директорка.

Чланарина

Библиотека у Бањи Ковиљачи располаже књижним фондом од неколико хиљада примерака, од белетристике и стручне литературе до школске лектире и књига за децу. Нуди могућност појединачног учлањења на три, шест или 12 месеци, као и повољног колективног учлањења. чланарина је 300 динара на три месеца, 500 на шест и 900 за годину дана, и није мењана од 2005. године. Радно време огранка је од 7.30 до 14 сати радним даном.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Процват

У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Најчитанији домаћи писци

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )