’’СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК’’ У ЛОЗНИЦИ – Књиге које се наслеђују и дарују

’’СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК’’ У ЛОЗНИЦИ – Књиге које се наслеђују и дарују

Књижара ’’Службеног гласника’’, прва у овом делу Србије, отворена је данас у Улици Владе Зечевића, у присуству директора лозничких школа и установа културе, председнице Основног суда и представника више организација. Градоначелник Видоје Петровић нагласио је да отварање ове књижаре има изузетан значај за Лозницу, пре свега за школство, за Основни и Прекршајни суд, али и за грађане.

– Овде ћемо сви моћи да пронађемо много тога што не можемо у осталим књижарама. Ово је потврда одговорног приступа и посвећености ’’Службеног гласника’’, а важно је и за наше комшије из Подриња, Азбуковице и Рађевине који ће сада све што им је потребно овде моћи да пронађу и поруче – рекао је Петровић.

Директор ’’Службеног гласника’’ Младен Шарчевић навео је да је књижара у Лозници тридесет и прва коју отварају у Србији, седма у последњих годину дана, а до краја године требало би још шест да их буде отворено.

Градоначелник Видоје Петровић и Младен Шарчевић, директор ’’Службеног гласника’’

– Гледамо да отворимо књижаре тамо где су празнине јер не сме да их буде. ’’Службени гласник’’ има другачију филозофију, не само књижарства него је, пре свега, носилац правно-информационог система, где има битних промена. Осим стандардног ’’Гласника’’ и правних књига, раде се нови, велики софтвери за претраживање правне библиотеке, моћи ће да се претражује 150 милиона речи било којих правних система, а радићемо на 310 милиона речи. Окренули смо се науци, националним темама – историја, географија, култура и све друго тако да смо окупили више од 150 високошколских установа и института и покренули едиције великих књига битних за српску државу. Говорим о великом географском атласу, књизи каква није постојала, а која ће се радити у тиражу од више десетина хиљада. То су књиге које се наслеђују и поклањају. Радимо и дигитализацију ’’Новина сербских’’ јер је то савремена историја Србије од 1813. године – рекао је Шарчевић.

Он је навео да се у сарадњи са скоро свим факултетима раде велике, двојезичне, на српском и енглеском језику, едиције и материјалне и нематеријалне културне баштине, геолошки садржаји Србије, гљиве, производња пива, лексикон археологије Србије и нагласио да су то велики подухвати јер, нпр. само неолитских налазишта у Србији има више од 600. 

– За љубитеље књижевности, посвећени смо нашим ауторима, Андрићу, Црњанском, Кишу и другима. Припремамо сада Павића, пошто је 40 година ’’Хазарског речника’’. Остаје нам да урадимо све што до сада није рађено, то је велики посао, али смо спремни и у стању да урадимо све то и поставимо као темеље, да будемо препознатљиви национални издавач који ради оно што је за добробит наше деце и нас који волимо књиге – казао је Шарчевић.

Отварање књижаре у Лозници посебна је одговорност за ’’Службени гласник’’, нагласила је Невена Друловић, начелница Службе за маркетинг и односе са јавношћу, имајући у виду значај овог краја за историју Србије, а нарочито историју српског језика. Она је пожелела да ова књижара буде место окупљања љубитеља књижевности и чувар српске културе.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ: ”ВАЛЕНТИНОВО 2024”, ТУЗЛА – Шампиони најбољи

ЉУДИ ЗА ПРИМЕР: ДР МАРИЈА ЛАЗАРЕВИЋ – Доктор наука са више талената

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )