СПЕЦИЈАЛНA БОЛНИЦA ”БАЊА КОВИЉАЧА” – Сарадња са балнеолозима Румуније

СПЕЦИЈАЛНA БОЛНИЦA ”БАЊА КОВИЉАЧА” – Сарадња са балнеолозима Румуније

Прим. др Александар Јокић, директор Специјалне болнице за рехабилитацију ,,Бања Ковиљача’’, и проф. др Константин Мунтеану, председник Удружења балнеолога Румуније, потписали су данас у Бањи Ковиљачи меморандум о сарадњи. Циљ је размена искустава, израда заједничких студија и истраживања на пољу балнеоклиматологије како би се указало на вредност природног лечења, као и представљање заједничких радова на светским конгресима балнеоклиматолога.

Како је речено, ово је прва посета др Мунтеана болници у Бањи Ковиљачи која је до сада угостила светски познате белнеологе из Турске, Мађарске и Португалије. 

– Угостили смо првог човека балнеологије Румуније, познајем га више од десет година зато што имамо заједнички рад у Међународном удружењу балнеоклиматолога. Имао сам прилику да 2016. године будем гост на Светском конгресу у Букурешту и професор је изразио жељу да се лично увери у квалитет онога што радимо. Наш последњи сусрет је био крајем прошле године на „Балканском спа самиту“ у Београду, где је један од чланова жирија био професор Мунтеану, када смо једногласно добили ласкаву титулу „Најбољи спа центар на Балкану“. Тада  смо потврдили и заједничку жељу да наставимо и продубимо сарадњу наших установа. Професор је изразио жељу да ми и институционализујемо сарадњу, данас ћемо прво потписати меморандум, а у међувремену ћемо видети шта је све потребно да већ, можда, у мају на Конгресу балнеклиматолога, који ће бити одржан у Румунији, потпишемо и протокол о сарадњи – рекао је на данашњој конференцију за новинаре др Јокић, приликом потписивања овог меморандума.

Др Константин Мунтеану, који је и професор на Медицинском факултету у Румунији, потпредседник Румунског друштва за физикалну медицину, рехабилитацију и балнеоклиматологију, научни истраживач и биолог, рекао је да је одушевљен Бањом Ковиљачом и Специјалном болницом и да је заинтересован за историју Бање и краљицу Марију, пореклом из Румуније, којој је посвећен један део у Кур-салону. У будућности види сарадњу болнице и Удружења балнеолога Румуније, напомињући да „они немају оно што ми имамо, а то је природа“, овде се људи враћају природи што код њих није случај. Он је за сарадњу и да се научно поткрепљеним доказима види како природу искористити за очување здравља.

Предложио је да се после овогодишњег Конгреса балнеклиматолога у Букурешту, наредни одржи у Бањи Ковиљачи и да ће он на томе радити. Његова идеја је да централна Европа буде центар балнеологије и да треба промовисати њене природне ресурсе. Како је истакао, заинтересован је за одређену врсту мултицентричних студија где се може упоредити лечење неколико група у Румунији и Србији, упоредити начине лечења и како пацијенти реагују на природне ресурсе.

– Надам се да ћемо сада почети да радимо истраживања са професорима из Румуније и целог света да научно докажемо вредности не само Ковиљаче, већ свих наших бања, наше воде и климе, назвао бих то природним благом Србије – рекао је Јокић, додајући да би будући конгрес могао бити одржан у Бањи Ковиљачи само ако се уз помоћ државе прошире постојећи капацитети с обзиром на велики број учесника конгреса – истакао је Јокић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )