НОВА ПРАВИЛА У ШКОЛИ – Пет дана суспензије са наставе

Од другог полугодишта ове школске године почела је примена нових Правилника о оцењивању ученика у основним и средњим школама, о друштвено корисном раду и Правилник о безбедности односно, протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање којим је предвиђено да школе имају Тим за кризне догађаје.

Из Министарства просвете објашњавају да се новим правилницима јача васпитна улога школа и образовни систем за превенцију и одговор на насиље, те да су донети ради усаглашавања са изменама и допунама Закона о основном систему образовања и васпитања који је усвојен у новембру прошле године.

Горан Горданић, директор Техничке школе, каже да се све новине тренутно уграђују у школски систем, односно, да се постојећи правилници прилагођавају новим.

Новим правилником, оцена из владања улазиће у општи успех ученика за основце од другог разреда уместо од шестог, као што је било до сада.

– У средњим школама је то класично, и до сада је владање од почетка прве године утицало на просечну оцену, односно на коначан успех на полугодишту и крају године. Једино је новина што ми сада и на сваком тромесечју утврђујемо ученику оцену из владања – напомиње Горданић.

Ова мера је превентивна и треба да утиче на ученике да знају да се и њихово понашање оцењује и да и она утиче на општи успех. Одељенско веће ће приликом закључивања оцена из владања узимати у обзир и ангажовање ученика у ваннаставним активностима, његово понашање према другим ученицима и запосленима и обављање школских обавеза, изостанке, изречене васпитне и дисциплинске мере.

Горданић каже, и да је предвиђена суспензија ученика са наставе на пет дана односно, једну наставну недељу што је 25 до 30 часова. У Техничкој школи та мера још није примењена у пракси.

– Суспензија на пет дана је последња опомена ученику, након тога, ако би се наставило непримерено понашање, уследило би искључење из школе, посебно када су у питању средњошколци. Она се доноси за најтеже повреде, туче, физичке озледе, озбиљније физичко насиље. Такође, ученик код кога се води васпитно-дисиплински поступак више неће моћи да пређе из једне школе у другу – каже он.

Уређен је и начин оцењивања ученика који је дуже време оправдано изостајао са наставе, а прецизиране су и већ постојеће одредбе које се односе на поништавање писаних провера знања када у одељењу има више до половине негативних оцена. У таквим случајевима писана провера се поништава.

Сада се тачно зна и како у школи треба да поступе у случају да родитељи више од половине ученика из истог одељења сматрају да одређени наставник наставу и друге облике образовно-васпитног рада – вредновање, праћење, проверавање и оцењивање ученика не спроводи у складу са прописима. У таквим случајевима примедбе се могу упутити одељенском старешини преко представника родитеља у Савету родитеља дописом, а он са тим упознаје надлежно стручно веће и директора. Уколико родитељи нису задовољни одлуком директора могу се обратити надлежној школској управи.

– У јавности се подигла прашина око тога да родитељи на неки начин оцењују рад наставника. Полемика на друштвеним мрежама је прилично бурна, видећемо да ли ће тај правилник претрпети неке измене или ће остати и та могућност. Могу да разумем ако је родитељ наш колега да даје неку процену рада наставника, нису сви родитељи компетентни, немају стручне квалификације да оцењују рад наставника, учитеља, професора, било ког просветног радника и мислим да би ту требало урадити корекције – каже Горданић.

Правилником о оцењивању укинути су родитељски састанци који су сазивани у последњој недељи првог полугодишта и крајем школске године. Једна од кључних новина је обавеза одељенског старешине да редовно обавештава родитеље о постигнућима њихове деце и то најмање четири пута током школске године. У случају изостанка одговора родитеља на позив, школа ће обавестити надлежни Центар за социјални рад.

– Ми још увек одржавамо родитељске састанке и мислим да је неопходна комуникација са родитељима и да је она изузетно важна. Вероватно је законодавац користио могућност да родитељи имају приступ електонском дневнику и да је довољно да родитељ прати постигнуће и напредак свог детета на тај начин. Међутим, изузетно је важна и та непосредна комуникација на релацији родитељ – наставник тако да ми и даље препоручујемо да родитељи долазе у школу, да се интересују за успех своје деце и нарочито да долазе ради регулисања изостанака са наставе. Законски рок је осам дана и родитељ има не само моралну, већ и законску обавезу да дође у школу и регулише изостанке, да поприча за одељинским старешином, са предметним наставником. Мислим да је та пракса нешто што би требало да остане – каже Горданић.

Правилником о друштвено-корисном раду ова врста мере неће више бити само алат појачаног васпитног рада као што је било до сада, већ саставни део превентивног плана заштите од насиља. Како објашњавају у Министарству, овом мером се жели развијати емпатија, солидарност и сарадња. Ученици би кроз овај рад требало да се усмере ка одговорном понашању у друштву, да поштују и промовишу људска права.

– Школама је дато да саме осмисле активности у оквиру друштвено-корисног рада, то је било и до сада где је пре изрицања неке васпитно дисциплинске мере ученик подвргнут појачаном педагошком надзору. Код тежих повреда радне обавезе ученика, као што је укор директора, укор наставничког већа, једна од мера је и тај друштвено-користан рад. У средњим стручним школама ученик може, рецимо, да наставнику помаже око припремања алата за вежбу. Поред тога, може да уради презентацију на тему где је он повредио радну обавезу, презентацију о толеранцији, уважавању различитости. Предвиђен је и физички рад као што је сређивања кабинета, просторија, чишћење лишћа, кошење траве – објашњава Горданић.

Новим правилницима повећане су и минималне новчане казне за родитеље насилних ученика и то, са 5.000 на 10.000 динара, ако дете прекрши члан закона који дефинише забрану насиља и злостављања, као и забрану понашања које вређа углед, част и достојанство. Ако родитељ прекрши члан закона који се тиче његове одговорности мораће да плати казну од 40.000, уместо досадашњих 30.000 динара.

В. М.

Фото: Архива ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАН САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА И ОБРАЗОВАЊА – Од магационера до инжењера

ШКОЛСКИ СПОРТ: ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУТСАЛУ – СШ ”Свети Сава” убедљиво до титуле

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )