СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Усвојен буџет

Обиман дневни ред трећег заседања Скупштине града, које је почело јуче, условило је дводневни рад. То се и очекивало с обзиром на то да се ради о важним одлукама, пре свих о градском буџету за ову годину и два планска документа од којих зависи даљи развој града. У питању су План развоја града Лознице за наредних шест година и Стратегије развоја урбаног подручја града Лознице за период 2024-2034.

Буџет града усвојен је синоћ када је део одборника већ напустио седницу, на почетку заседања било их је 56. За буџет је гласало 37 одборника, један је био против.

Према речима известиоца Зорана Томића, начелника Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, планирани су укупни приходи у износу од 4,36 милијарди динара, од чега су приходи из буџета 3,77 милијарди. Највећи приходи биће остварени од пореза и износе 2,038 милијарди, што чини 46 одсто укупно планираних средстава буџета града за ову годину.

– Од тога порез на зараде износи 1,58 милијарди динара, порез који се плаћа паушално 320 милиона динара, порез на остале приходе 120 милиона. Од пореза на имовину планиран је укупно 581 милион, порез на наслеђе и поклон 20 милиона, на пренос апсолутних права при промету непокретности 110 милиона динара. Порез на добра и услуге 190 милиона, комунална такста за држање моторних возила 80, боравишна такса 14, накнада за заштиту животне средине 45 и комунална такса за истицање фирме 35 милиона динара. Ненаменски трансфери које добијамо од републике износе 516 милиона динара и исти су већ дванаест година. Приходи су реално планирани и гарантују да ће буџет до краја године сасвим нормално функционисати. Измирујемо обавезе и приходи су за прва два месеца ове за око 50 милиона већи него у истом периоду прошле године – рекао је Томић.

За образовање око 803 милиона

Говорећи о расходима, Томић је рекао да се највећи део који износи око 803 милиона, односи на образовање, од тога 248 милиона за основно, 79 за средње и за Предшколску установу “Бамби” 475 милиона, увећан због отварања новог вртића у Лозничком пољу. За ЈКП “Наш дом” опредељена су укупно 203 милиона, за одржавање зеленила 103, чишћење и прање улица 50, азил за псе 18,2, а за санацију градске депоније 33 милиона динара.

– За подршку родитељству обезбеђено је 66 милиона динара, личног пратиоца деце 30 милиона, субвенције у пољопривреди 37,5 милиона, од тога се 30 милиона односи на директне текуће субвенције, а пет за побољшање квалитета пољопривредног земљишта и 2,5 милиона за мапирање пољопривредног земљишта. За пројектовање је планирано 87 милиона, информисање 53, спортске клубове 180, путну инфраструктуру 410, за редовно одржавање 140, рехабилитацију 200 и капитално улагање 70 милиона – навео је он.

За капитална улагања, како је навео, укупно ће бити издвојено око 780 милиона динара што је 18 одсто укупних расхода буџета. У питању је двадесет пројеката, најпре, започете фискултурне сале у гимназији, и школи у Јадранској Лешници, затим, друга фаза изградње атлетског стадиона, друга фаза линеарног парка на Лагатору, за повећање енергетске ефикасности зграда 50 милиона, и 35 кроз суфинансирање са Владом Србије, укупно 85 милиона.

– Финансираћемо постављање семафора на три раскрснице – код “Водовода”, на укрштању Бањске улице и Булевара Доситеја Обрадовића и код укрштања Бањске и Улице Републике Српске. Наставићемо изградњу дечјих игралишта, финансираћемо изградњу водовода Јадранска Лешница-Јошева, са 25 милиона – рекао је Томић, додајући да је буџет ликвидан и да се измирују све обавезе.

У расправи која је уследила, Дајана Ђедовић, шеф одборничке групе “Србија против насиља”, замерила је, између осталог, што се у буџету, како је рекла, недовољно средстава одваја за културу, само 5,8 одсто, што је мање од 1.500 динара годишње по становнику.

Дајана Ђедовић, “Србија против насиља”

– То је испод сваког нивоа. Крушевац одваја 11 одсто, зашто Лозница то не може – упитала је она.

Љиљана Младеновић, одборница из исте ОГ, упитала је зашто град финансира прославу матурске вечери, како је рекла”боље да је новац утрошен за превоз средњошколаца и бесплатне уџбенике бар за први разред.”

Драган Пајић, “Смело”, питао је зашто нацрт буџета није био постављен на сајту града и како су грађани могли да учествују у јавној расправи када нису знали о чему расправљају?

За Славољуба Спајића, СНС, буџет је реалан, уравнотежен и избалансиран, а уз то је и развојни чиме, како је рекао, ретко који град може да се похвали.

Јелена Мирковић, СНС, рекла је да је Лозница један од ретких градова у Србији који издваја за образовање велики део буџета. Подржала је бесплатну прославу матурске вечери рекавши да поуздано зна да ниједно одељење у све четири средње школе није против оваквог начина организовања и да су и деца и родитељи задовољни.

Одборници опозиције поставили су бројна питања у вези са радом јавних предузећа и установа па је на крају о томе свој суд изнео и градоначелник Видоје Петровић.

Видоје Петровић, градоначелник

– Јавно ћу задужити директоре јавних предузећа и установа да одговоре на питања одборника која се односе на предузећа којима руководе. Лично ћу вас прозвати да то урадите. Не бих се сложио да је овај буџет и ова одлука о буџету дошла без учешћа јавности. Требало је, Томићу, да објасниш зашто на сајту града није постављен нацрт буџета за ову годину као што си мени рекао, да смо имали изборе, недовољно људи и да једноставно ниси стигао. То се убудуће не може толерисати, немамо разлога ништа да кријемо, мада, ако неко жели да се укључи у нешто, он ће увек наћи начина. Морамо све активности да учинимо максимално транспарентним. На крају, ко греши па ма ко био, нека сноси политичку и правну одговорност. Ако вам је стало до интереса грађана, права и правичности, са ове говорнице јасно и гласно казаћемо о чему се ради. Ћутећи, остављате простор да људи то искористе на свој начин. Ми смо овде да радимо у интересу грађана, а и овај буџет је у интересу грађана – рекао је Петровић.

Што се тиче одлуке о бесплатној прослави матурске вечери, рекао је да је поносан на њу, то је његова идеја, с обзиром на то да има одређена овлашћења, и да није условио где ће матура да се одржи, та одлука је била на директорима.

Усвојени планови за развој града

Првог дана заседања одборници су у обједињеној расправи усвојили План развоја града за наредних шест година и Стратегију развоја урбаног подручја града од 2024 – 2034. године и донели одлуку о приступању изради Средњорочног плана развоја града у наредне две године.

Владимир Симић

Известилац Владимир Симић, саветник за послове локалног економског развоја, навео је да је одлука о приступању изради Плана развоја града донета на седници Скупштине 28. јула 2022. године и да се спроводио у неколико фаза, а да су спроведене и четири анкете међу грађанима које је попунило 180 грађана. Правци развоја су економски развој, саобраћај и инфраструктурни развој, заштита животне средине и друштвени развој. Јавна расправа одржана је у јуну прошле године и трајала је двадесет дана, поднето је тринаест примедби, сугестија и коментара. У визији Плана града до 2030. наводи се, између осталог, изградња брзе саобраћајнице, нове Индустријске зоне “Север”, изградња постројења за прераду отпадних вода и рециклажног центра, силазак на обалу Дрине изградњом комплекса викенд-насеља са пратећим садржајима, завршетак атлетског стадиона, изградња затвореног олимпијског базена, изградња подземне гараже, уређење централног градског трга, савремене тржнице, уређење простора бивше фабрике “Вискоза”.

Драгана Јовановић, главна урбанисткиња

Представљајући Стратегију развоја урбаног подручја града, известилац Драгана Јовановић, главна урбанисткиња, рекла је да она обухвата подручја Лознице, Бање Ковиљаче, подручја Тршић-Троноша и планину Цер. Циљ стратегије је јачање урбаног идентитета и обнова урбаног подручја, унапређен и уједначен квалитет уређености и приступачности урбаног подручја, подстицање заштите културног и градитељског наслеђа.

Урађена је и анализа о предностима, недостацима подручја, могућностима, ризицима и потребама.

Опозиција је оспоравала ова два планска акта наводећи између осталог да “представљају само мртво слово на папиру јер се много тога налазило у претходним плановима, а ништа од тога није реализовано конкретно у области културе”, те да је то агенда лепих жеља. Радује их што у Стратегији  није споменут рудник јадарита, али су навели и да ’’може бити уведен на мала врата под притиском власти из централе’’.

Потврђени мандати седам одборника

Скупштина је донела одлуку о престанку мандата Снежани Поповић, одборници са изборне листе Нада за Лозницу – нећемо рудник у Лозници – национално окупљање (Српски покрет Двери, Нови ДСС-ПОКС) – Славиша Милетић. Разлог оставке, како је навела Поповићева, је немогућност присуства састанцима због пословних обавеза.

Потврђени су мандати седморо одборника који су попунили упражњена одборничка места због избора на другу функцију или због оставки одборника који су били боље рангирани на изборној листи.

На изборној листи ’’Александар Вучић – Лозница не сме да стане” мандати су потврђени Марку Пешићу, медицинском техничару из Лешнице, Вујици Ђукановићу, пензионеру из Јошеве, Славољубу Спајићу, дипл. економисти из Лознице, Бојани Крстић, медицинској сестри из Лознице, Војину Јанчићу, управном референту из Јелава, и  Ленку Ковачевићу, хемијском техничару из Цикота.

Са изборне листе “Ивица Дачић премијер Србије” мандат је потврђен Драгану Максимовићу, пензионеру из Лознице, док је са изборне листе “Србија против насиља – мр Дајана Ђедовић” потврђен мандат Чедомиру Маричићу, струковном економисти из Лознице.

Оставку на место одборника на крају заседања поднела је Јелена Мирковић, одборница СНС, због, како је рекла, личних разлога, односно, због много обавеза које има.

Данас, другог дана заседања, на дневном реду ће бити програми рада пет јавних предузећа и осам установа и одлука о давању сагласности на програм коришћења буџетске помоћи за ЈКП “Наш дом” 10 милиона динара, ЈП “Водовод и канализација” 25 милиона динара и ЈКП “Топлана” 200 милиона динара.

В. Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА – Измена одлуке о вантелесној оплодњи

ЛОЗНИЦИ ТРИ ЦЕРТИФИКАТА – Успешна обука о миграцијама

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )