ПОМОЋ ШВАЈЦАРСКЕ – Подршка сакупљачима отпада

Лозница се нашла међу десет локалних самоуправа у Србији у којима ће, кроз програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу”, Влада Швајцарске подржати спровођење пројеката усмерених на побољшање економског положаја неформалних сакупљача отпада и унапређење њиховог приступа јавним услугама релевантним за социјалну укљученост у контексту модернизације система управљања отпадом. Укупан износ финансијске подршке је 234.566 евра, а поред нашег града пројекте ће спровести Бач, Ваљево, Кула, Обреновац, Оџаци, Пријепоље, Рума, Сремска Митровица и Шид.

Све ове локалне самоуправе су уједно укључене и у национални „Програм чврстог отпада у Србији” и имају највише сакупљача отпада чији су извори прихода угрожени услед затварања дивљих депонија и успостављања регионалних рециклажних центара.

Обухват подршке у оквиру програма „ПРО – Локално управљање за људе и природу” односи се на ангажовање породичног асистента за пружање директне помоћи угроженим породицама неформалних сакупљача отпада и оснивање локалног координационог механизма за системску подршку у решавању права и потреба локалних сакупљача отпада.

Подржане локалне самоуправе ће у наредна 22 месеца реализовати пројекте у сарадњи са центрима за социјални рад, канцеларијама Националне службе за запошљавање, јавно-комуналним предузећима, домовима здравља и локалним организацијама цивилног друштва.

Вредност појединачних пројеката зависила је од броја чланова породица сакупљача отпада са пребивалиштем на територији локалне самоуправе, као и од потребе да се подрже породице сакупљача на територији других локалних самоуправа. 

Програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу“ заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији – УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Усвојен буџет

РУКОМЕТ: СУПЕР“Б“ ЛИГА  „ИСТОК-ЗАПАД“ – Савладали Металац

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )