ОДРЖАН САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА И ОБРАЗОВАЊА – Од магационера до инжењера

ОДРЖАН САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА И ОБРАЗОВАЊА – Од магационера до инжењера

Сајам запошљавања и образовања организовала је данас лозничка филијала Националне службе за запошљавање (НСЗ) у Установи за физичку културу  “Лагатор”, где су се окупили ученици завршних разреда основних и средњих школа као и особе које траже запослење. Према речима Зорана Миловановића, директора лозничке Филијале, учествовала су 22 послодавца са понудом од 250 до 300 слободних радних места разних занимања.

Понуда је била заиста разноврсна, обухваћени су били сви профили, од занатских, угоститељских, области права, економије, администрације, тражени су заваривачи, алатничари, магационери, тапетари, столари, кувари, посластичари, пица мајстори, менаџери, оператери и разни профили инжењера. 

– Уз велику подршку Града и све четири средње школе данас смо заједнички успели да доведемо ученике осмих разреда свих основних школа, да се упознају са образовним профилима актуелним у лозничким средњим школама. Спојили смо лепо и корисно да на једном месту имамо осмаке који треба да одлуче о даљем образовању, али и средњошколце да виде шта је тренутно актуелно на тржишту радне снаге и шта ће бити актуелно у наредних пет година. Желимо да спречимо могућност да у једном моменту тржиште радне снаге остане без квалификованих лица, односно потребних занимања. Циљ је да се деца школују за она занимања која ће бити потребна. Успели смо, уз подршку Града, који је организовао превоз за ученике осмих разреда, да и из сеоских подручја деца дођу и упознају се са образовним профилима за које се могу одлучити. Мислим да ћемо успети да овакав сајам постане традиција. Иначе, окупљање на једном месту осмака, средњошколаца завршних разреда и незапослених лица, са школама и послодавцима је лознички рецепт – казао је Миловановић за портал ЛН.

Он истиче да је у последње три године преполовљен број незапослених на подручју лозничке Филијале НСЗ, а тај тренд се наставља. Миловановић каже да је на прошлогодишњем сајму у Лозници учествовало више од 1.500 лица, а током шест месеци њих 309 се запослило.

– Сада смо позвали више од 1.600 особа са евиденције незапослених и надамо се да ће и овај сајам дати добар ефекат. У Лозници су 3.804 незапослена лица на евиденцији, и привремено спречених око 300, а 7.700. на подручју целе филијале која обухвата општине Мали Зворник, Љубовија и Крупањ. Пре три године било је само у Лозници 8.700 незапослених, а на подручју целе Филијале 12.800. Све то указује на могућност да Лозница у неком моменту неће моћи да понуди послодавцима потребне људе, што је пре неколико година било незамисливо. Зато смо и позвали школе да виде шта се тражи на тржишту рада и да образују потребне кадрове – објашњава Миловановић.

Иначе, лозничка Филијала НСЗ је средином месеца организовала Сајам запошљавања и образовања у Љубовији, где се одазвало свих шеснаест послодаваца, а понудили су више од 180 слободних радних места различитих занимања.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОМОЋ ШВАЈЦАРСКЕ – Подршка сакупљачима отпада

У ЛИПНИЧКОМ ШОРУ – Изгорео аутобус

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )