ТУЖНА СЛИКА У ЗАЈАЧИ – Више нема спаса турској кући

Прошле су скоро четири године од последњег писања Лозничких новости о старој кући у Зајачи, за коју се не зна када је тачно саграђена, али се претпоставља да је по изгледу и типу градње из времена Турака па је зато овде најчешће и помињана као “турска кућа”. Претпоставља се да је она и најстарија у лозничком крају, али данас све мање подсећа на кућу јер се зубом времена претворила у руинирану грађевину која је ругло али и сметња за безбедност првих комшија. Породица Матић страхује, пре свега због деце која поред рушевине пролазе, али не види спас за остатке куће која им се граничи са двориштем.

Са Миланом Матићем смо тада у разговору сазнали доста детаља о објекту за који се не зна ни ко га је изградио али и то да је у једном периоду у њему била сеоска школа. Испричао нам је да се знају власници куће, али да се нико од њих ту није појављивао годинама и да је кућа, нажалост, као и много сличних грађевина који сведоче о историји и култури, животу људи кроз векове, пропала и дошла у стање да се више не може сачувати. Његова супруга Милена нам је ових дана потврдила да се нико од власника није појављивао још од времена када се говорило да неко од њих намерава да среди кров, али да од других није добио сагласност па се све на жељи и завршило.

– Данас је готово цео кров урушен, прокисло је до подрума. Ето, чудом дрвене терасе још се држе и одолевају, али зидови су одавно начети влагом и сумњам да се ту ишта може учинити. Нажалост, по свему судећи то само може да се механизацијом сруши и терен уреди, а да ће ико покушати да све обнови, чисто сумњам. Колико нам је познато, власница која живи у иностранству пре неколико година је понудила да среди кров и спасе објекат, али су неки од преосталих сувласника тражили новац као надокнаду. На томе је и остало, а кућа је заборављена и пропала. Једино је ми који овде живимо гледамо сваки дан и надамо се да ће неко спречити да се на рушевини закоте змије и глодари, од чега страхујемо највише због унучади – рекла нам је саговорница.

Како смо раније сазнали, у селу се причало да је први власник био Турчин, вероватно имућан јер тако велике зграде није било у околини. Зна се да је потом прешла у власништво породице Стефановић, да је у њој дуго била основна школа и да је кров реновиран 1864. године, за шта постоје и писани трагови. Наиме, како смо сазнали од Матића, та година је урезана на једној дрвеној греди, када је грађа мењана. Зато се и претпоставља да је сама кућа знатно старија. Нигде није било ексера, већ су греде везиване дрвеним клиновима и усецима званим “ластин реп”. На зидовима подрума сваки камен је видљив и све је равно као стакло, док је унутрашњост остала идентична деценијама, само је споља мало крпљена, па је вредност куће и била у њеној старини и квалитету градње.

Кућа је димензија 15 пута 12 метара, а на плафону док се није урушио, како су нам рекли Матићи, појављивали су се цртежи, попут фресака. школа је ту била смештена до после Другог светског рата, док није отворена у Воћњаку, а за кућу су се распитивали из Етнографског музеја у Београду, али, како кажу Матићи, пошто је више наследника, до неког договора о њеном очувању није дошло. Иначе, кућа је имала савремене детаље, браве и окове од кованог квожђа, капке на прозорима, простране собе, као и занимљив “висећи” тоалет. Многи су мислили да је то тераса, али отвор на дрвеном поду указује на то да се на том месту обављала нужда, а Штира, која је протицала испод куће, све је природним путем носила даље.

Филмови

Турска кућа остала је забележена и на филмској траци, а неки кадрови из филмова “Повратак у завичај”, “Рафал у небо” и “Клопка за генерала” уписали су је у вечност југословенске кинематорграфије.

С.П.

Фото: З.Б.Ракун

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА ЗАГОРКУ РАДНИЋ ИЗ ГРНЧАРЕ – Торта за 103. рођендан

ШКОЛСКИ СПОРТ: ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУТСАЛУ – СШ ”Свети Сава” убедљиво до титуле

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )