НАШИ СМО – Бе-бе-бе

Често се последњих дана помињу климатске промене и различита тумачења ко је “кривац” што нам је у фебруару готово летња температура. Теорије завере су опет присутне, али, чињеница је да су промене очигледне. Како год, ако и не желимо анализу појава у природи, јасно је то да зима увек потраје, огрев се потроши, а рачуни за струју и грејање су, по правилу, већи него што очекујемо.

Но, тема ове приче није зима ради зиме, скупоћа као скупоћа, на то смо се одавно привикли, већ,  једна охрабрујућа чињеница а то је да већ у другом месецу ове године, имамо више беба него што је то уобичајено у том периоду према досадашњим статистикама. Зимске бебе!

Статистике кажу да највише новорођенчади на свет дође у августу, септембру и октобру. На порталу “Јумама” наводе да су то подаци Републичког завода за статистику, као и то да се један датум издвојио чак и као дан са највише рођених беба – 23. септембар. Уз мало рачуна може се закључити да су те бебе зачете баш у шпицу зиме, око новогодишњих празника или почетком јануара. Наравно, овде помињу и “морске бебе”, оне зачете током летовања и годишњих одмора, а према подацима неких српских породилишта, ипак је тешко прецизно дефинисати који је то период године када роде имају највише посла јер се то мења.

Како било да било, логично је закључити да се супружници најчешће зими “догревају” љубављу, али да нису дангубили ни почетком лета, потврђују скорашњи подаци лозничког породилишта. Прошле седмице добили смо 17 нових суграђана и суграђанки за седам дана, што је сјајна вест и оптимистичка нада да ће ускоро младе мајке с децом у колицима улепшати наше улице и поносно показивати подмладак. Сећамо се и средине јануара када је у једном дану седам беба обрадовало родитеље и баш захваљујући њима, овај град се подмлађује.

Лепо је сазнање да се у Лозници годишње обави више од 900 порођаја, као и сећање на прошлу годину када је у једном дану било 11, или када је пре четири године за десет дана пет породица добило близанце. Ако ћемо прецизније, у јануару су у лозничком породилишту свет угледале 92 бебе, 54 девојчице и 38 дечака, готово двадесет више него у истом месецу претходне године када су стигле 73 бебе. Уз све ове податке најбоље се надовезује Ршумовићева “Здравица народу српском”, у којој чувени песник каже “И када певао, и када сневао, и када мукама одолевао, деца ти се рађала…”

Вероватно је мало оних који нису чули хит групе “Вампири” – ”Бе-бе”, у којој почетни стих упитнички пева “Како се праве бебе, од шећера ил’ сна…”, али, зато, сигурно нема онога ко се неће сложити да не постоји већи празник за родитеље од рођења бебе. Радост коју изазове долазак новог живота није мерљива и зато је и не треба поредити са материјалним или било којим другим овоземаљским задовољствима. Не може се мерити ницање облакодера на сваком ћошку са одрастањем клинаца у сокаку или парку, нити брзина и цена аутомобила са грајом насталом из грла разиграних малишана. Оно што бисмо могли мерити сваког дана, без обзира на пословне и друге дневне обавезе, то је време које смо посветили својој деци или унучићима. Из тих тренутака се плете њихово детињство, успомене, васпитање и образовање. Уз такве обичаје школа ће бити само продужена рука корачања ка будућности, али не било каквој, обесмишљеној, беспризорној, некултурној и несигурној, не, већ оној лепој, бољој, којој свако треба да стреми. Нећемо онда полемисати о томе ко кога треба да оцењује, учитељи и наставници ђаке или родитељи просветне раднике. Нећемо гледати малтретирање наставнице од стране бахатих ученика, нити ћемо имати професора који због себи знаних разлога изговара ону чувену – Бог зна за пет, ја за четири, а ви, максимално за мршаву тројку… Зато се треба радовати бебама и од првог дана од њих стварати добре људе, који ће исто то чинити са својим потомством.

Деца нам се рађала!!!

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Боље бити пијан…

НАШИ СМО – Војска

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )