ЈУБИЛЕЈИ У КУД „КАРАЏИЋ“ – Пет деценија у опанцима

Спој младости и искуства показао се још једном у пуном сјају на синоћњем концерту „Пола века у опанцима“, који је у Вуковом дому културе организовало Културно-уметничко друштво „Караџић“.

Пред крцатом салом представиле су се све секције фолклорног ансамбла, од најмлађих играча, преко припремног и првог, до ансамбла ветерана у којем неки од играча бележе већ пола века чланства. Управо они су и отворили концерт сплетом српских игара за који је кореографију пре више од пола века урадио Миодраг Миша Сперњак, дугогодишњи истакнути члан „Караџића“.

Подједнак аплауз добили су ветерани, као и њихови наследници, који су потом разгалили срца публике сплетом из Шумадије.

– Ово је наш заједнички концерт, од дечје секције до најстаријих чланова фолклорног ансамбла. Повод је велики јубилеј десетак наших ветерана који у овој години прослављају 50 година рада у „Караџићу“. На овај начин исказујемо поштовање према њима и свему што су учинили за друштво и Лозницу у области културе. Они су заслужни и што су на нас млађе пренели љубав према фолклору и традицији.  Програм смо прилагодили идеји да упоредимо оне који чине прве кораке на сцени са онима који већ иза себе имају велику играчку каријеру и безброј одиграних кореографија. Деци желимо да и она тако дуго истрају и дочекају сличне јубилеје – рекао је за портал ЛН Александар Цветиновић, председник Друштва.

Он је подсетио да је четворо ветерана преминуло (Милован Јеремић, Милан Тодоровић, Драган Цветиновић, Миленко Станимировић) и да је њима постхумно додељена Повеља КУД „Караџић“, највише признање за допринос развоју и раду друштва, које је уручено и осталим слављеницима јубилеја (Милорад Димитријевић, Мирослав Мишљеновић, Иванка Јеремић, Драгољуб Обрадовић, Весна Бантулић, Зоран Опачић, Маја Маринковић, Живота Исаковић). Концерт је посвећен свима њима у знак сећања и захвалности што су пет деценија и више преносили лепоту песме и игре широм Србије и целог света. Све секције је пратио народни оркестар, наступила је и група певача, као и специјални гост, хармоникаш и вокални солиста Милорад Димитријевић Брко.

КУД „Караџић“ је основано 1850. године као дружина „Подринска слога“, у чијем оснивању је учествовао и Вук Караџић. Од 1892. друштво њему у част мења име у Кардаџић“ и тако се зове до данас. Од оснивања негује културу, традицију и разне врсте уметности, а опстало је и у најтежим временима.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СТАЊЕ ПОЛЕНА – Висока концентрација полена дрвећа

НА МЛАДЕНЦЕ – Почиње 18. Путујући фестивал ‘’Младенци 2024’’

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )