СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Изабрани извршни органи власти

СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Изабрани извршни органи власти

Шест пуних сати трајала је данас седница лозничке Скупштине на којој су, после тачно месец дана од одржавања Конститутивне седнице, изабрани извршни органи власти. Седница Скупштине сазвана је по хитном поступку, а на предлог 29 одборника, што је, како је на почетку заседања казала  председница Скупштине Милена Манојловић Кнежевић, нешто више од трећине. Она је у целини прочитала захтев одборника у којем се, између осталог, наводи „да је оправданост хитности садржана у чињеници да члан 85. Закона о локалној самоуправи даје могућност распуштања Скупштине, ако се извршни органи града не изаберу у року од месец дана од дана конституисања Скупштине“. Такође се наводи и „да су грађани јасно изразили своју политичку вољу и недвосмислено одлучили о поверавању вршења локалне власти, те да свака даља привременост у поступању и раду као и евентуални трошкови нових избора, немају никакво рационално ни политичко оправдање.“

Одборници су најпре тајним гласањем, већином од 41 гласа, изабрали заменика председника Скупштине. Ову функцију у наредне четири године обављаће Милутин Баштовановић, предузетник, дугогодишњи политичар и спортски радник, тренутно председник ГО Социјалистичке партије Србије (СПС) у Лозници. Против његовог избора гласало је 14 одборника.

Видоје Петровић, дипломирани официр полиције, поново је изабран за градоначеника Лознице, ово је његов шести мандат на челу града, а пети узастопни на месту градоначелника. Он је био и једини кандидат којег је предложила председница Скупштине.

Видоје Петровић

На предлог Петровића, за заменика градоначелника изабран је Петар Гавриловић, дипломирани професор социологије члан Српске напредне странке (СНС). Дужност чланова Градског већа у наредном четворогодишњем мандату, такође на предлог Петровића, обављаће – Драган Бошковић, електроенергетичар (Српска странка Заветници), др Радован Дивнић, пензионер ( СНС), Љубинко Ђокић, дипл. машински инжењер (СНС), Милан Илић, дипл. инжењер саобраћаја (СНС), Властимир Исаковић, предузетник (СПС), Марко Јовановић, дипломирани политиколог (СНС), Милан Недељковић, професор физичког васпитања (СНС), и Марко Пуртић, дипломирани инжењер ИТ (СНС). Тајним гласањем 42 одборника су била за, док их је 13 гласало против.Девети члан Градског већа, како је рекла Манојловић Кнежевићева, биће изабран на једној од наредних седница Скупштине.

По мишљењу одборника опозиције, није било разлога да се чека месец дана од конституисања Скупштине и седница је могла бити раније сазвана. Радомир Ђунић, „Србија против насиља“, рекао је да је седница нерегуларна, да није испоштована ниједна законска одредба и да ће он поднети тужбу због тога. Одговорила му је председница Скупштине рекавши, да ако неко од одборника сумња у регуларност, може да искористи “сва права и средства предвиђена законом пред надлежним органом“.

У расправи су поједини одборници и власти и опозиције често излазили ван оквира дневног реда, уз често рекламирање повреде Пословника коју већина одборника гласањем није прихватала.

Љубинко Ђокић

Током дискусије око избора градоначелника и његових сарадника, одборници власти износили су разлоге зашто треба поново изабрати Петровића за челника града. Љубинко Ђокић је истакао да је стаза коју је Петровић изабрао добра садашњост и сигурна будућност, да је у претходним мандатима добио бројна признања за свој рад, поменуо је индустријску зону и инвеститоре, асфалтиране путеве, канализациону мрежу, изграђене енергетске објекте, реконструкцију болнице и друге инвестиције у овој установи, спортске сале, уређене школе, објекте културе и образовања…

Дејан Сталовић је рекао да је Петровић радио за добробит свих грађана који неће неизвесност, већ сигурност коју им он пружа, док је за чланове Градског већа рекао, да је у питању изузетан тим стручних, посвећених људи и да ће Лозница наставити путем успеха.

Томислав Чотрић

Са друге стране, опозиција је тврдила супротно. Више одборника опозиције тврдило је да је питање свих питања судбина рудника јадарита и да би градоначелник о томе требало да се изјасни. Томислав Чотрић је запитао „зашто је градоначелник поднео оставку, а сада се поново кандидовао“, те устврдио да многа обећања није испунио.

– За двадесет година није успео седиште округа да пресели из Шапца у Лозницу, Лозница није лидер западне Србије, по просечној плати наш град је на 25 месту, иза су само три град – тврди Чотрић.

Дајана Ђедовић

Дајана Ђедовић, „Србија против насиља“, питала је одборнике како својим породицама објашњавају ових месец дана без извршне власти и изразила сумњу да ће град имати било какав напредак.

У обраћању одборницима Видоје Петровић је рекао да искрено верује да ће се успоставити квалитетан дијалог у Скупштини и да ће у прилог томе дати свој лични допринос и да ће сви заједно радити у интересу грађана Лознице.

– Такође, верујем свим присутнима, без обзира на политичку припадност, да су им грађани Лознице први императив. Хоћу да верујем, као и свих претходних година, да ћемо успети да обезбедимо не само континуитет у развоју, већ да ћемо га и убрзати у свим областима живота и рада. Са свима вама ћу учинити све да Лозница буде још боље место за живот – рекао је он.

Истакао је да Градско веће све ове године није донело ниједно решење нити закључак, а да то није било једногласно. Уколико се око нечега нису могли договорити, скидали су то са дневног реда како би дошли до најбољег решења.

 – Ово говорим због одборника опозиције, да ми уопште немамо проблем да добре предлоге прихватимо и да радимо на томе. Увек сам говорио, моја врата су отворена за све вас овде. Ми смо ту због грађана – нагласио је Петровић.

Милена Манојловић Кнежевић

Током седнице председница Скупштине обавестила је одборнике и јавност да ће одборници са изборне листе „Србија против насиља – мр Дајана Ђедовић“ коју чине Странка слободе и правде, Демократска странка, Грађанска демократска партија и Народни покрет Србије, наступати као једна одборничка група. Шеф ОГ је Ђедовићева, заменик Томислав Чотрић, остали одборници су Радомир Ђунић, Наташа Арсић, Мирослав Грујичић, Владан Љубинковић, Љиљана Младеновић и Саша Димић.

На скупштини је донета и одлука о престанку мандата Биљани Антонић, одборници са изборне листе „Србија против насиља – мр Дајана Ђедовић“, која је 6. фебруара поднела оставку не наводећи разлоге зашто је то учинила.

За разлику од ње, др Александар Исаковић рекао је, подносећи оставку, да испуњава обећање дато грађанима, да ће остати одборник само док се не изаберу извршни органи власти. Како је рекао, не може заједно да обавља два овако важна посла и да се враћа свом раду у болници. Пожелео је одборницима срећу у будућем раду.

Скупштина је именовала и седмочлану Комисију за кадровска и административна питања чији је председник Јеленко Симић, хемијски техничар, и петочлану Мандатно-имунитетну комисију на чијем је челу Љиљана Недељковић, дипл. мед. лабораторијски инжењер.

В. Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА РОЂЕНЕ ПРЕСТУПНЕ ГОДИНЕ – Свећице на тачан датум

НОВЕ КАЗНЕНЕ МЕРЕ ЗА ВОЗАЧЕ – Почело одузимање возила

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )