НОВЕ КАЗНЕНЕ МЕРЕ ЗА ВОЗАЧЕ – Почело одузимање возила

Правилником о начину контроле и непосредог регулисања саобраћаја на путевима, који је ступио на снагу 23. фебруара, донете су две апсолутно нове мере које ће убудуће примењивати саобраћајни полицијски службеници на терену. Према речима Сандре Митровић, заменице командира Саобраћајне полиције у Лозници, ова мера је у нашем граду већ примењена у једном случају, а, како објашњава, возило ће бити привремено одузето од сваког учиниоца тежег прекршаја који је у претходне две године правоснажно осуђиван за теже прекршаје из области безбедности саобраћаја.

– Мера ће се примењивати само према учиниоцима тежих прекршаја који су у протекле две године два или више пута правоснажним пресудама прекршајних судова осуђивани за теже прекршаје, као и уколико су у контроли саобраћаја затечени у извршењу неког од тежег прекршаја предвиђеног Законом о безбедности саобраћаја на путевима. Закон као теже прекршаје предвиђа управљање возилом без издате возачке дозволе за једну категорију, под дејством психоактивних супстанци или тешке алкохолисаности, и насилничку вожњу – објашњава Митровићева.

Она истиче да ће се возило привремено одузимати и мера трајати до окончања поступка пред надлежним судом а да ће у току поступка бити одлучено да ли ће возило бити враћено возачу или власнику возила.

– Надамо се да се ова мера неће примењивати често јер она подразумева строге услове. Она се већ примењује према несавесним возачима, али ће се возило одузимати чак и ако учинилац није власник или корисник возила којим је управљао. Зато власници возила морају бити свесни сопствене одговорности приликом његовог поверавања трећем лицу. Државни органи и организације које се баве безбедношћу саобраћаја, као и други чија је делатност јавни превоз или превоз за сопствене потребе, могу остварити увид у казнене поене, заштитне и безбедносне мере забране управљања својим возачимаа и запосленима. Откако је ступила на снагу ова мера, на територији Лознице примењена је само једном. Одузето је возило од тридесетогодишњег возача који је њиме управљао за време забране управљања возилом, а који је у протекле две године два пута правоснажним пресудама осуђиван због насилничке вожње – каже Митровићева.

Нови правилник, истакла је она, предвиђа и меру упозорења учиниоцима прекршаја. Не може се примењивати према особама која оспоравају да су починиле прекршај, или имају инострану возачку дозволу, а ни онима којима је у последње две године већ изречена. Иначе, мера упозорења се може изрећи само за одређене прекршаје – не и за некоришћења појаса, кациге, за коришћење мобилног телефона током вожње или непрописни превоз деце. Возило се одузима до окончања поступка пред надлежним судом који одлучује да ли ће оно бити враћено власнику или трајно одузето.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА МЛАДЕНЦЕ – Почиње 18. Путујући фестивал ‘’Младенци 2024’’

КОНЦЕРТ КУД „КАРАЏИЋ“ – Пола века у опанцима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )