У КУР-САЛОНУ – Обележили Дан адвокатуре Србије

Адвокатска комора Шапца организовала је 23. фебруара свечану академију поводом Дана адвокатуре Србије. Тим поводом окупио се велики број адвоката из Лознице, Шапца и Ваљева, као и гостију из других подручних комора и гостију из области правосуђа, а свечаност је употпуњена наступом мешовитог хора лозничке Гимназије „Вук Караџић“, квартета „Увертира“ и пригодним беседама учесника уметничког програма.

– На предлог владе Илије Гарашинина за време владавине кнеза Михаила М. Обреновића, 28. фебруара 1862. године донет је Закон о правозаступницима, први који је уредио област адвокатуре. Адвокати Србије тај дан славе као Дан адвокатуре а овај пут навршава се 162. година постојања адвокатске професије у њеном савременом облику. Доношењем тог закона правна помоћ је поверена само школованим правницима са положеним правозаступничким испитом – каже адвокат Душан Ц. Марић, председавајући Одбора адвоката Лознице.

Он подсећа да се правни заступници први пут помињу у Законоправилима Светог Саве из 1219. године када је прописано да ће сваки онај који је глув, нем или нема средстава да буде заступан на суду, добити свог одветника да га заступа.

– Корени адвокатуре у Србији срећу се и у Душановом законику из 1349. године који прописује да ће сиротињи која није у стању да се парничи или брани бити дат заступник да се за њу парничи. Ово су неки од доказа постојања адвокатске професије и њене неопходности у било ком друштву које жели да се назива цивилизованим, а супротстављање безакоњу и било ком угрожавању права грађана јесте историја српске адвокатуре – објашњава Марић.

С. П.

Фото: Stalexphotography

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПУ ШАБАЦ – Ухапшен због пореске утаје

НОВА АКЦИЈА МУП – На мети кријумчари

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )