ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ – Радионица карикатуре

У сусрет традиционалном такмичењу за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјер“, у ОШ „Вук Караџић“ у Лозници организована је радионица за ученике од првог од осмог разреда. Они су подељени у две категорије од I до IV разреда и од V до VIII разреда. Организатор радионице Анђелко Тешмановић, наставник ликовне културе у овој школи и у ОШ “Јован Цвијић“, каже да је задовољан радовима, да је ово тек почетак и да се нада да ће одзив бити још масовнији.

– Тема је слободна, треба да се бави ситуацијском карикатуром, али има и неких портретних. Идемо на масовност да деца схвате улогу карикатуре данас, у савременом свету кроз лични израз. Не морају бити посебно ликовно талентовани, али кроз карикатуру треба да негују критички став и размишљање – објашњава Тешмановић.

За помоћ око припреме ученика он је позвао познатог лозничког карикатуристу Саву Бабића,  власника бројних признања добијених на престижним такмичењима из карикатуре. 

– Мислим да је ово врло добра пракса. Деци објашњавам шта је то карикатура, шта она може да поручи, колико то може да значи у друштву скретањем пажње на негативне појаве, на нешто што није добро. Цртајући те смешне мале цртеже шаљете поруку онима који праве проблеме или који су противници реда, мира, екологије и свега позитивног што обезбеђује људима нормалан живот. То ми је била главна поента да их упутим у то шта карикатура значи, мање  сам обраћао пажњу и говорио о портретним карикатурама, већ на карикатуру ситуације из области екологије, социјална питања, антиратне. Од оволиког броја колико је било деце, нека троје покушају и да се баве и то ће бити успех – каже он.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АКЦИЈА ’’ХУМАНОЛОВАЦА’’ – У четвртак ’’Реци ми да се шалиш’’

ПЧЕЛАРСКО ДРУШТВО ЛОЗНИЦА – Пола века рада

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )