ПЧЕЛАРСКО ДРУШТВО ЛОЗНИЦА – Пола века рада

ПЧЕЛАРСКО ДРУШТВО ЛОЗНИЦА – Пола века рада

Годишњом скупштином Пчеларско друштво, Лозница (ПДЛ),  обележило је јуче 50 година постојања, а том приликом пригодне плакете су уручене претходним председницима и члановима који су дали значајан допринос у његовом досадашњем деловању. Према речима председника лозничких пчелара Драгана Радичевића, одржана су и два стручна предавања искусних пчелара из Шапца и Новог Сада који су искуства у раду пренели колегама из Лознице.

– ПДЛ тренутно има око 70 чланова, а после двадесет година успели смо да смањимо старосни просек са више од 60 на 53, 54 године захваљујући укључивању десетак младих пчелара, од 25, 26 година, тако да нам је сада старосна структура нешто повољнија. Мало смо се подмладили, има младих људи који су ушли у пчеларство, али нису у ПД јер, за сада, у томе нису видели и свој интререс. У Лозници укупно има око 25.000 кошница и мислим да смо тренутно преоптерећени бројем кошница, не само ми, већ цела Србија која има око 1,5 милиона кошница, а пашних површина за три пута мање. Пчеле никад у последњих сто година, откако се бележе подаци о пчеларству, нису имале већу пашну конкуренцију него сад, прво због повећања броја кошница, друго због превелике употребе хемије, па више нема корова, ливада, пчеле су у проблему и што се тиче разноликости паше – објашњава Радичевић за портал ЛН.

ПДЛ има линију за производњу садних основа, добијену из донација, која ради у изнајмљеном простору од око 120 квадрата, последњих пет, шест година, а оно што би требали да покушају је, каже Радичевић, да кроз неке фондове обезбеде за ту опрему кутак који ће бити у власништву ПД и нада се да ће то успети да учине.

Драган Радичевић

– Имамо на коришћењу просторију у ‘’Лагатору’’, делимо је са МЗ Филип Вишњић, али нам треба пословни простор ван града, од стотинак квадрата. Што се тиче подршке, држава пчеларима даје субвенције од хиљаду динара по кошници и субвенције за набавку опреме. Градска управа пчеларима сваке године да по 200.000 динара неповратних средстава за набавку опреме, преко Туристичке организације града приређујемо редовно Сајам меда, а омогућено нам је и излагање на новогодишњем, божићном, осмомартовском базару и сличним манифестацијама. Град нам обезбеди и аутобуски за превоз за одласке чланства на Ташмајдански сајам меда и Државни пчеларски сајам – каже он.

Радичевић објашњава да је од 2000. године код нас експанзија пчеларства, а то се поклапа отприлике са временом када је држава почела да даје субвенције и многи су ушли ‘’у пчеларство на дигитрон’’.

– Међутим, последње две годне се то кристалише јер не може да се пчелари на дигитрон, за пчеларство прво треба огромна љубав, а тек онда долази економска корист и она не изостаје, само је потребно знање и добра организација пчелињака. То значи да организујете посао да вам производна цена меда кошта мало, да бисте имали рачуницу да га продате по садашњим ниским ценама. Ко то воли и зна да ради, остаће у пчеларству. Иначе, прошла година није била сјајна, просечан принос је био умањен за 50 одсто, био је десетак килограма по кошници, а прогнозе за ову је још рано давати. Да се поправи стање потребно је да се тржиште искристалише, да на њему буде само прави, квалитетан мед, без разних фалсификата – каже председник ПДЛ које траје 50 лета.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…  

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ’’БАЊА КОВИЉАЧА’’ НА САЈМУ ТУРИЗМА – Спремни за даљи напредак

АКЦИЈА ’’ХУМАНОЛОВАЦА’’ – У четвртак ’’Реци ми да се шалиш’’

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )