КОАЛИЦИЈА ”СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА” – Лозница још без извршних органа, а рокови истичу

– Наш град се налази у политичкој кризи изазваној чињеницом да је крајем јануара, када је одржана  Конститутивна седница Скупштине града, са дневног реда скинут избор градоначелника и чланова Градског већа уз образложење, да морају да се обаве још неки коалициони разговори како би се дошло до решења. Ко се иоле бави политиком зна да апсолутно никаква коалиција у Лозници не постоји јер је Српска напредна странка (СНС) претходних година учинила све да политички живот у граду доведе до крајњег апсурда. То се види и по томе што је њихов, назови коалициони партнер, Социјалистичка партија Србије (СПС), нажалост, практично сведен на статистичку грешку, и што су све учинили да странке деснице претворе у своје прилепке тако да имамо једну апсолутистичку владавину СНС који не води бригу о грађанима. Да не води бригу о грађанима видимо и по томе да сада улазимо у политичку кризу јер немамо градоначелника само због унутарстраначких препуцавања, односно, партијско-тајкунских играрија –  рекла је на данашњој конференцији за новинаре Дајана Ђедовић, одборница Коалиције „Србија против насиља“ у лозничкој Скупштини.

Како је рекла, да се брине о грађанима, Лозница би већ 29. јануара имала градоначелника „с обзиром на то да је део суграђана заокружио листу Александра Вучића, односно Видоја Петровића“.

Према речима Томислава Чотрића, одборника ове коалиције, после завршетка избора у СНС „нису задовољни резултатом с обзиром на то да су освојили 34 од 59 мандата“.

– Образложење за одлагање избора градоначелника и Градског већа је да коалициони споразум још није потписан. Са ким они треба да потпишу коалициони споразум ми не знамо, ако је у питању СПС то могу да ураде касније јер имају довољно одборника да сами формирају власт. У међувремену су кренули и даље да креирају другачију изборну вољу грађана – казао је Чотрић подсећајући да су два одборника Српске странке Заветници и одборник из ГГ „Смело за бољу Лозницу“ подржали скупштинску већину.

Према мишљењу одборника Радомира Ђунића, сви ови догађаји само су „потврда у којој мери СНС целокупни изборни поступак сматра за лакрдију, за средство на који начин да се остваре њихови најосновнији чисто економски интереси“.

– Грађани треба да знају да је сада, нажалост, наш град у посебном стању скоро, па привремене управе. Испуњавају се чак и законски услови да се под обавезно морају спровести поновљени локални избори у нашем граду, пробијају се законски рокови за конституисање основних органа власти – тврди Ђунић.  

Како је рекао одборник Мирослав Грујичић, постоји хипотетичка могућност, да се у наредних неколико дана закаже хитна седница и да се на њој покушају изабрати извршни органи власти, што би био преседан. По његовом мишљењу, главни циљ је „да се испоручи ‘Рио Тинту’ и да се због тога чека ко ће бити погодна особа за то“.

– Уместо да пројекат „Рио Тинта“ буде демократско политичко питање, оно ће грађанима бити наметнуто на силу. То не може бити демократско питање и зато што смо имали овакав изборни инжењеринг па смо, рецимо, имали уписане бираче на Вуковом дому културе, Средњој школи „Свети Сава“, на адресама појединих политичких функционера налазило се по 15 и 20 пријављених бирача – тврди он.

На конференцији је речено и да се у јавности помиње више имена ко би могао бити будући градоначелник, као и да је све „обавијено велом тајне“.

– На листићу је било име Александар Вучић и он се пита за све – ко ће то бити ми не знамо и није на нама ни да знамо – казао је Чотрић.

Ђедовићева је додала да није ни важно ко ће бити градоначелник јер се, тврди, „у Лозници, откада је СНС на власти, све најважније одлуке доносе у централи у Београду“ и  наводи да сва дешавања око „Рио Тинта“ то показују.

Речено је и да је последњи рок за одржавање седнице Скупштине града Лознице 28. фебруар.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ГРАДИЛИШТУ – Пожар у угоститељском објекту

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ – Велика акција полиције

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )