ЗА ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА – Сарадња три Вукове школе

ОШ ,,Вук Караџић“ у Лозници већ низ година спроводи разне пројекте интегративне наставе и тематског планирања кроз сарадњу више школа. Циљ је да ученици на занимљивији, бољи и једноставнији начин науче градиво из разних области и стекну трајна знања која су кроз овакве пројекте и загарантована с обзиром, да у њима учествују сви ученици у складу са својим склоностима. Досадашња искуства су показала да су ученици и те како задовољни оваквим начином рада. Тако је и поводом данашњег Дана матерњег језика покренута иницијатива да се кроз разне активности обележи овај значајни датум. Према речима координаторке пројекта Сање Симић де Граф, професорке енглеског језика и педагошке саветнице, најпре је прошле седмице у ИО ОШ „Вук Караџић“ у Зајачи одржан тематски дан интергративне и спиралне наставе на нивоу целе школе. На укупно шест часова одржана су предавања о калиграфији, англицизмима и њиховим утицајем на матерњи језик, организоване радионице, едукативне игрице са употребом веб-алата – европски класични композитори, научници и њихови матерњи језици, интерактивна укрштеница о спортистима и њиховим матерњим језицима.

Наредног дана ученице петог разреда, чланице тима за пројекте у настави ОШ „Вук Караџић“ у Лозници, посетиле су одељење ученика са посебним потребама у Средњој економској школи, и   заједно са њимасу кроз групе, исписивали, илустровали и бојили лепе речи као што су „љубав“, „пријатељство“, „толеранција“.

Централној активности, која је одржана данас на Дан матерњег језика, претходиле су лепо осмишљене активности наставника и ученика ОШ ,,Вук Караџић“ из Лознице, ОШ ,,Вукова спомен-школа“ из Тршића и ОШ ,,Вук Караџић“ из Липнице. Овога пута, Сања Симић де Граф, наставница енглеског језика и наставнице српског језика Катарина Алексић и Катарина Антонић, одлучиле су да овај дан посвете српском језику кроз својеврсни квиз који би, уједно, био и припрема за завршни испит осмака.

– На тај потез смо се одлучиле јер је у самовредновању и спољашњем вредновању школа примећено да би постигнућа ученика из српског језика на нивоу целе државе, могла бити и боља.Како би овај квиз био што занимљвији и како би ученике мотивисали да више читају и темељније анализирају књижевна дела, ученице ОШ ,,Вук Караџић“ из Лознице Милица Стојановић, Ђурђина Ђурић и Марта Ђуричић у сарадњи са наставницом српског језика Жељком Марковић, осмислиле су енгматику из књижевности кроз асоцијације, игру корак по корак, откривалице, укрштенице – објашњава Симић де Граф.

У сарадњи са директорима ове три школе, данас је у Тршићу са одређеним бројем осмака овај квиз реализован, а како би сарађивали ученици су подељени у четири групе састављене од представника различитих школа.

– Овај изузетан пројекат, богат разним активностима и примерима добре праксе, високом мотивацијом ученика, показао је како школе кроз сарадњу могу да се окупе око једне теме, у овом случају теме од националног значаја. Он је помогаода се спирално кроз различите узрасте ученика и интегративно кроз различите предмете и активности, подигне свест о очувању матерњег језика и да се стекну трајна знања и прелепа искуства толеранције, сарадње и дружења за памћење – каже Симић де Граф.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ТРШИЋУ И ЛОЗНИЦИ – Обележен Дан матерњег језика

ЉУДИ ТУ, ОКО НАС – Доживети стоту

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )