У ТРШИЋУ И ЛОЗНИЦИ – Обележен Дан матерњег језика

Центар за културу „Вук Караџић“, организовао је данас обележавање Међународног дана матерњег језика. Програм „Завичај у бечким слутњама“ припремљен је у сарадњи са Огранком Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“, а ученици ове школе испред Вукове спомен-куће у Тршићу извели су поетски колаж посвећен обележавању важних годишњица великана српске културе.

Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу подсетила је да ова установа заједно са Градом Лозница већ деценију обележава 21. фебруар на прагу куће реформатора српског језика, одакле шаље снажне поруке о значају очувања језичке културе као основе идентитета једног народа.

– Ово је важан датум који се у целом свету обележава јер указује на значај наше језичке културне заједнице и на важност очувања језика и писма. Програмом који су припремили гимназијалци заједно с професорком српског језика Наташом Лазић Максимовић подсећамо на велике јубилеје, 160 година од смрти Вука Караџића, двеста од рођења песника Бранка Радичевића и 130 година од смрти Вилхелмине Мине Караџић, али и 210. годишњицу од објављивања Вукове „Мале простонародне славено-сербске пјеснарице“ и „Писменице сербског језика по говору простора народа написана“ – рекла је директорка.

Она је указала на то да се Дан матерњег језика у свету прославља на основу закључка Унеска од 2000. године с циљем да се укаже да је то тачка препознавања народа, различитости, али и толеранције и разумевања међу њима.

Програм се наставља у шест сати предвече у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници где ће бити представљена збирка песама „Азбучне молитве“ Зорана Ђерића, добитника „Змајеве награде Матице српске“ за 2023. годину, иначе упраника Српског народног позоришта у Новом Саду. Поред аутора, у програму ће учествовати и историчарка уметности у новосадском Музеју Војводине Лидија Мустеданагић, књижевна критичарка.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КРУПАЊ НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ – Удахни чисту природу

ИЗЛОЖБА – Вредне руке могу све

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )