МЕЂУНАРОДНА РАДИОНИЦА У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Млади и предузетништво

МЕЂУНАРОДНА РАДИОНИЦА У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Млади и предузетништво

Група младих из Србије, јужне српске покрајине Косова и Метохије, БиХ, Хрватске и Албаније учествује ових дана на радионици у Омладинском центру у оквиру пројекта ’’Образовање и вештине омладинског предузетништва’’, осмишљеном са циљем да се унапреде способности и знања младих у вези са предузетништвом.

Према речима Гордане Мандић Радосављевић, из шабачког Удружења ’’Светлост’, пројекат траје две године и подржан је кроз програм ’’Еразмус плус’’.

– На овом тренингу омладински радници уче о предузетништву младих како би се оно промовисало, а млади стекли знања да могу да покрену своја предузећа. Идеја је да учесници, по повратку у своје земље, окупе групе младих и помогну им у развијању бизнис планова. Они треба да сазнају какве фондове могу користити на националном и европском нивоу, што би им користило у покретању посла, а млади су увек заинтересовани за самозапошљавање – каже Мандић Радосављевићева.

Током пројекта, који је почео у јануару прошле, а завршава се у децембру ове године, истраживано је на националним нивоима колико је предузетништво прихваћено и каква је клима за подршку предузетницима у земљама из којих учесници долазе.

Горданa Мандић Радосављевић

– Урадили смо и заједничку препоруку јер је окружење слично, пошто су све балканске земље, а имали смо и семинар на којем су препоруке додатно уобличене да би одговарале потребама у свакој држави посебно. Испробали смо и одређене методе у раду, а сада је моменат када омладински радници треба да науче како да комуницирају са младима. На крају ћемо урадити приручник који ће садржати све ове методе, биће преведен на све језике учесника и доступан на интернету као отворени садржај – рекла је Мандић Радосављевићева.

Учесник пројекта је и Александро Метај, из албанског региона Берат, који је, каже, изузетно задовољан.

Александро Метај

– Мислим да је овај програм добар, пун активности и вежби, што нам омогућава да много научимо о предузетништву и знањима, вештинама и способностима које предузетник треба да има како би био успешан, колико је то могуће. Ово је веома позитивно искуство. Поред тога, кроз овај пројекат се, ми као учесници, упознајемо и повезујемо. Први пут сам у Лозници и град ми се много допада и уживам у боравку овде – рекао је за портал ЛН Метај.

Волонтерка лозничке Канцеларије за младе Бојана Миловановић каже да је радосна зато што се тренинг који окупља младе и из других земаља одржава управо у Лозници и што је томе допринела. Она је организовала и активности изван самог пројекта.

Горданa Мандић Радосављевић и Бојана Миловановић

– Учесницима, мојим пријатељима, много се допало све што смо им показали, обилазили смо град, имали смо и интеркултурално вече, показивали смо им наше обичаје, као и храну, а и они нама њихове. Посетили смо и пробу првог ансамбла КУД ’’Караџић’’, објаснили им да постоје различите ношње, а учили су и да играју наше коло. Било им је занимљиво – каже Бојана.

Седмодневна радионица у Омладинском центру почела је крајем прошле седмице, а биће завршена у четвртак.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ: ’’АРАНЂЕЛОВАЦ ОПЕН’’ – Бранкици злато

ПОРЕД ШТИРЕ – Секу старе тополе

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )