ИЗЛОЖБА О ПАУЉАМА – Вредни остаци из бронзаног доба

ИЗЛОЖБА О ПАУЉАМА – Вредни остаци из бронзаног доба

Праисторијска некропола Пауље, која се налази у атару села Брезјак на 12 километара од Лознице, обухвата период бронзаног доба и заступљена је од 1450. до 1250. године пре нове ере. Резултати истраживања овог простора представљени су синоћ археолошком поставком „Разоткривање бронзаног доба – Пауље“, ауторке Раде Глигорић, музејске саветнице-археолога у Музеју Јадра, где је Центар за културу „Вук Караџић“ и организовао изложбу.

– Изложени предмети су везани за истраживања од 1989. до 2021. године. Неки предмети су још на конзервацији и тек ће бити пред посетиоцима. Тренутно је 340 предмета у витринама и њихова укупна старост је око 3.500 година. Свако откриће било је за нас истраживаче нешто што нас је мотивисало и давало нам енергију да идемо даље, да радимо по ветру, киши или по сунуцу, али лично ме је највише фасцинирало истраживање хумки „О“ и „А“, 2000. године. То су две хумке које су имале јако богате налазе, били смо изненеђени сваки пут када шпаклом скидамо слојеве земље, шта то све излази испод. То је невероватно богатство и оно је сада изложено, после конзервације, техничких цртежа и других третмана које захтева научна обрада – рекла је ауторка поставке.

Она је поручила да изложба треба да упути све грађане, да им да нова сазнања о том давном периоду и да виде да су тадашња племена имала развијену технологију, металургију и рударство, да су имали социјално раслојавање и да је било богатих и сиромашних гробова.

– Све ово указује на то да су имали везе и са другим територијама, да је постојала трговинска размена. Резултати од прошле године доказују да је ћилибар стизао са Балтика и анализе доказују да су овдашња племена давала нешто за размену. Велики утисак на мене је оставила хумка „Ф“, коју смо истраживали 2011. године, али тек после анализе свих узорака који показују да су у гробу биле кости које су гореле на 220 степени. То су животињске кости печене на најобичнијој температури и остављене као прилог у гробу. То је била жртва, а покојници су спаљивани на 1.300 степени. Све то говори и о неким обредима који су се до данас задржали – детаљна је Глигорићева.

Иначе, како се чуло на изложби, коју је отворио др Војислав Филиповић, виши научни сарадник у Археолошком институту у Београду, прва археолошка истраживања на локалитету Панића забран у Брезјаку вршио је професор Михаило Валтровић крајем 19. века, а савремена систематска истраживања и ископавања на локалитету Пауље започела су 1989. године од стране Музеја Јадра и са мањим прекидима трају до данас.

До сада је истражено 48 хумки, а археолошким ископавањима на овом локалитету истражени су мушки, женски и дечји гробови. Покретни налази из гробова брезјачке некрополе су грнчарија, лични накит покојника начињен од бронзе, ћилибара и стаклене пасте, као и оружје. Некропола у Брезјаку једна је од највећих, са највише истражених хумки, најбогатијим и најразноврснијим прилозима у гробовима на Балкану, коју су у дугом временском периоду током развијеног бронзаног доба користили за сахрањивање својих покојника носиоци Брезјачке културе.

Праисторијска некропола под хумкама на локалитету Пауље није усамљена појава, већ је део непрегледног низа који из Босне, Средњег и Доњег Подриња, преко Брезјака, Белотића – Беле Цркве, Подгорине и Западне Мораве настаје у дужем временском периоду током развијеног бронзаног доба. Хумке из тог доба на територији северезопадне Србије распрострањене су скоро у свим њеним областима, а некропола Пауље налази се у јадарској равници, изнад леве обале речице Корените, притоке Јадра, са брдовитим пределима у залеђу. Реч је о типичним надгробним хумкама калотастог облика насутих од земље. Локалитет је добио назив по трави пауља која се убраја у лошије траве које расту на барским подручјима.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА ЛЕПШИ ГРАД – У фасаде 47,8 милиона динара

У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Песме као лек

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )