ЗА ДАН ДЕТЕТА – Поклони за малишане у Лешници

Поводом Светског дана детета малишане и запослене у дечјем вртићу „Звончић“ у Лешници који се налази у оквиру Предшколске установе „Бамби“, обишли су данас представници градске управе и том приликом обрадовали децу лепим поклонима, посебно једну Марију која данас слави трећи рођендан.

Како је рекао Видоје Петровић, председник Привременог органа града, највеће задовољство је бити са децом јер су она наше највеће благо. 

– Свих ових година улажемо у нашу младост, нашу децу, годишње издвајамо 300 милиона за рад ове установе, само петину укупне цене плаћају родитељи, остало субвенционише град. Покушаћемо да наредних година смањимо или чак, укинемо њихово учешће, али и сада имамо поједине катеогрије деце чији родитељи не плаћају. Улажемо у изградњу нових и обнову и проширење постојећих обданишта, последње три, четири године имали смо проширење објекта у централном делу града у који је уложено 62 милиона динара, а пре неколико месеци отворили смо нови објекат у Лозничком Пољу који је коштао 172,5 милиона динара. Иако имамо 38 објеката у којима бораве деца и у наредном периоду ћемо, где год имамо објекте или у оквиру основних школа, да створимо услове да свако село, свака месна заједница има просторије за боравак деце и тиме остварити наш примарни циљ, а то је широка подршка родитељству – рекао је Петровић.

Он је похвалио рад запослених у ПУ “Бамби“ који је како је рекао“посвећен и професионалан и који се према деци понашају као родитељи и у великој мери значајно доприносе формирању њихове личности“.

Према речима Иване Савић, директорке ПУ “Бамби“, у овој установи укупно је уписано 1.890 малишана, од тога 1.302 у целодневном боравку. Тренутно је на листи чекања око 280 дечака и девојчица. Објекат „Звончић“ у Лешници, има две групе целодневног боравка са четрдесеторо деце, то су мешовите групе од три до седам година, и две групе полудневног боравка за децу од три до шест година где их има 30. Програми који сваког дана трају четири сата су бесплатни.

Како је рекао Петровић, пре него што је почео да се гради објекат у Лозничком Пољу, на листи чекања било је 236 малишана, примљено их је 270, а сада их на чекању има 280.

– Има више разлога зашто је то тако. Најпре, имамо много већи број родитеља који су се запослили, а нема ко да им чува децу, други разлог је то што су приватни вртићи не само скупи, већ у њима, нажалост, не раде људи који су се за то школовали, који су стручни и трећи разлог, који мене посебно радује, што се код младих родитеља све више развија свест о потреби детета да буде у групи, у заједници због процеса социјализације. Они уписују децу у обданишта, иако код куће имају услова да им неко чува дете – рекао је Петровић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОКСЕРСКА ЛИГА СРБИЈЕ – Пораз у првом колу

ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ БЕБЕ – Живот уз помоћ „армије здравствених радника“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )