ЧЕКАЈУЋИ ОТВАРАЊА – Што се почне, заврши се

Почетком године изгледало је да ће још мало па потрошену 2023. у Лозници обележити серија отварања важних објеката, али се то из разних разлога није баш тако одвијало. Међутим, ко чека и дочека, а најважније је да се започети пројекти нису претворили у ”Скадар на Бојани”.

Највећи и најмодернији објекат урађен у граду јесте нови фудбалски стадион на Лагатору. Првобитни рок за отварање био је фебруар ове године, али су разни фактори најпре одложили завршетак радова који су окончани тек пре нешто више од месец и по дана. Мада је председник Србије најавио отварање 12. новембра, то се није десило, а према последњим информацијама које имају ЛН, ипак ће, по свему судећи, 18. новембар бити уписан у календар важних датума као дан када је Лозница добила модеран стадион са мало више од 8.000 места.

Било је најава да ће ове године град добити још један стадион, и то атлетски, такође на Лагатору, простору између истоимене спортске хале и Омладинског насеља, али ће на његово отварање ипак морати да се сачека наредна година. Прва фаза започета је у октобру 2022, а радови су окончани у уговореном року од три месеца. У њој су урађене инсталације водовода, канализације, конструкције, насипања, а ове године требало је да буде реализована друга фаза која је обухватла завршетак атлетске стазе, борилишта и комплетирање објекта. Подсетимо, према увиду у план овог спортског објекта, на северном делу, ближе Омладинском насељу, налазиће се доскочиште за скок увис, место за бацање диска и кладива, на супротном крају, ближе хали ”Лагатор”, биће доскочиште за скок са мотком, на западној страни борилишта за скок удаљ и троскок, а осим осам атлетских стаза, биће ту и места за бацање кугли и копља, као и све остало што садрже овакви објекти. Атлетски стадион гради се на основу пројекта који је Лозница бесплатно добила од Српског атлетског савеза, заузимаће око хектар и по, односно два са ограђеним простором, а Лозница ће његовом изградњом постати једини град у западној Србији који има атлетски стадион. Град је расписао крајем фебруара конкурс за другу фазу изградње атлетског стадиона чија је вредност процењена на 86,3 милиона динара, али је, према информацијама добро упућених из градске управе, за наставак посла, односно другу фазу, потребно мало сачекати, јер је ”дошло до неких пропуста које треба отклонити и чим то буде завршено, радови ће бити настављени”.

На ”Смарт сити иновационом центару”, који има 804 квадратна метра, вредан 98 милиона динара, држава је помогла са 45 милиона, а остало финансирао град, све је приведено крају, кажу у локалној самоуправи. Објекат који се налази у Улици Миодрага Борисављевића, иза Техничке школе, готов је, а према сазнањима ЛН, намера градске управе је да у њега буде измештен надзорни центар, који се најпре налазио у згради где је и комунална милиција. У локалној самоуправи кажу да је, што се њих тиче, ”Смарт” готов само се чека датум када ће бити и отворен.

Мајстори су још увек у згради будуће фискултурне сале Гимназије ”Вук Караџић”. Мада је последњег јулског дана било оптимистично најављено да ће бити отворена на почетку ове школске године, то се није догодило. Овај објекат се састоји од два дела, фискултурне сале и анекса. Сала има нето површину од 450 квадратних метара, димензије 28 пута 16 пута седам метара висине, и гради се по свим савременим стандардима. Други део објекта је анекс од 320 квадрата, са два нивоа где су у приземљу две свлачионице, два купатила и тоалет, а на спрату кондициона сала од 95 метара квадратних, простором за наставника, купатилом и тоалетом. Сала је прекривена и у уторак су постављена стакла и започето је наткривање анекса. Струја је разведена, следи малтерисање и из градске управе кажу да су створени услови за ”динамичнији рад”. Кажу и да им је у интересу да сви започети објекти, односно гимназијска сала и атлетски стадион буду што пре завршени, и да ће извођаче ”форсирати” да тако и буде.

Цепидлаке би рекле, рокови су пробијени, а они благонаклони, свесни да није лако у грађевини прецизирати када ће нешто бити завршено баш у дан, да је важно да се гради и да ће Лозница бити град који има фудбалски и атлетски стадион, модеран иновациони центар, а њена век и по стара гимназија напокон одговарајућу фискултурну салу.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  SRBA 3 weeks

  Nikako da na red dodje bolnica, samo ove vaznije stvari.

 • comment-avatar
  simke 3 weeks

  Stara priča o optimisti i pesimisti. Jean kaže da je čaša do pola prazna a drugi da je do pola puna 🙂 Naravno da je dobro što se gradi, a ko je samo jednom krečio kuću ili stan, renovirao kupatilo ili pravio novu kuhinju zna kakva je “igranka bez prestanka” sa majstorima i koliko oni “umeju da lažu”. Biće danas, biće sutra. Isti problem ima država sa izvođačima radova. Ono što je mene razočaralo je činjenica da davno obećana biciklistička staza između Loznice i Tršića i pompezno više puta najavljena izgradnja takve staze između grada i banje ne da nije realizovana, nego se o tome više ne priča čak ni u predizbornim obećanjima. Sramota je da između Loznice i Banje Koviljače nema trotoar, ulično svetlo i biciklistička staza. Krenete za banju i mrkli mrak kao da ste u džungli, dok u isto vreme Lešnica svetli kao Holivud. Ili na primer Gornji Lokanj sa druge strane Drine, udaljen 15 km od Loznice, jeno pitomo planinsko selo ima led uličnu rasvetu, a Loznica-Banja ništa.

 • Disqus (0 )