„ВУКОВИ ЛАСТАРИ 2023“ – Изабрани победници

Књижевни клуб КУД „Караџић“, прогласио је победнике традиционалног литерарног конкурса „Вукови ластари“ за необјављену песму и циклус песама.

Прву награду за песму „Тридесет седам вечности“ добио је Александар Аксентијевић из Београда, а у образложењу жирија наводи се да она указује „на зрелост аутора који се веома дуго потврђује на конкурсима и књигама које објављује“.

– Његов песнички исказ је изграђен до нивоа песничке препознатљивости, што, у основи, карактерише аутентичан концепт организације песме и богатство песничке културе коју је изградио разноврсним средствима. Аксентијевић има непогрешив осећај за говор изнутра, укотвљен у моћној исказаној скали српског језика, за рефренски и строфични спој значења која буде у читаоцу бројне асоцијације и људску топлину. Без обзира на то о чему пева, песничким језиком озбзнањује јединство смисла и садржине. Притом остварује снажан песнички ефекат који је очевидан и у песми „Тридесет седам вечности“ – сматра жири којим је председавао књижевник Љубомир Ћорилић и у чијем саставу су биле још и професорка српског језика Невена Митровић и књижевница Невена Кокановић.

Они су потврдили да је на овогодишњи конкурс пристигло знатно мање песама и циклуса песама због десетодневног штрајка поште, али да је, и поред тога, било довољно квалитетних радова да се могу доделити све награде предвиђене пропозицијама.

Другу награду за песму добила је Весна Радовић из Београда за песму „Соба у којој остаде кожух“, а трећа Љубиши Динчићу из Миријева за песму „Туђа срећа“. Похвалу је добила песма „Досада Божија“, Магде Ђорђевић, из Крагујевца.

Награду „Стојан Степановић“ жири је доделио Кристини Анђелковић из Лазаревца за необјављени сонетни венац „Поноћни кондаци“ о неоствареној и забрањеној љубави.

– Кристинин сонетни венац је избрушен мајсторским нервом песникиње која осећа, и зна, колико је сонет захтевна песничка форма, посебно колико је тешко ускладити мајсторске захтеве сонетног венца са уврхуњеним поетичким исказом. Приступ сонетном венцу однеговала је у ноћним сатима – што је венцу донело класичну вредност у форми „шекспировски сонет“. Особита вредност сонетног венца „Поноћни кондаци“ је што је Кристина успела да га исказно приближи кондаку, краткој химни Богу и свецима која се поје на литургијама и молебанима свакога дана у благосвештеним православним храмовима српским, руским, бугарским и византијским – навео је жири у образложењу награде.

Похвалу је добио и циклус песама Душана Михаиловића Адског из Ниша „Судњим данима“, као и циклус песама „Руке, руке“ Јасне Миленовић из Сремске Каменице.

Награде ће бити додељене у среду на књижевној манифестацији „Вукови ластари 2023“ у Галерији „Мина Караџић“ у Вуковом дому културе, са почетком у 19 часова.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МИРЈАНА СТЕФАНОВИЋ ИЗ ДРАГИНЦА – Воља јача од дијагнозе

НАСИЉЕ НИЈЕ РЕШЕЊЕ – Сви треба да се преиспитамо

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )