НОВЕ ПРИТВОРСКЕ ЈЕДИНИЦЕ У ЛОЗНИЦИ – По европским стандардима

НОВЕ ПРИТВОРСКЕ ЈЕДИНИЦЕ У ЛОЗНИЦИ – По европским стандардима

Лознички полицајци од септембра више не морају осумњичене особе, којима је одређена мера задржавање до 48 сати, да возе до колега у суседним местима јер је лозничка Саобраћајна полицијска испостава добила две нове просторије. Према речима Сандре Митровић, заменика командира Саобраћајне полицијске испоставе у Лозници, на те просторије се дуго чекало, а локална самоуправа је у сарадњи са МУП Србије финансирала њихово уређење.

– Добили смо нове просторије у којима ће бити задржане особе које се сумњиче за извршење кривичних дела или прекршаја, што је у многоме олакшало рад полицијских службеника који су до тада задржана лица превозили у Полицијску управу у Шапцу и полицијску испоставу у Богатићу пошто су нам те просторије за задржавање биле најближе. Те просторије урађене су према најновијим европским стандардима и опремљене тако да испуњавају све законом прописане услове. У овим просторијама задржавамо особе које су учиниле неко кривично дело или прекршај и на територијама суседних станица Крупањ, Мали Зворник, а деси се да лица за задржавање буду доведена и из Љубовије, која има своју просторију, ако тамо нема места. Овде се задржавају и возачи које полиција затекне да возе под дејством алкохола или психоактивних супстанци и тиме угрожавају безбедност у саобраћају – каже Митровићева.

Екипа ЛН обишла је нове просторије. У једној су три кревета за три, у другој два за две особе, ту је и мокри чвор, могућност да користе интерфон и да се, уколико им нешто треба, обрате дежуром полицајцу, а обе просторије су под непрекидним видео-надзором. До отварања просторија особе којима је одређивано задржавање морале су бити одвожене у друге станице, а то је изискивало ангажовање људства, коришћења возила и потрошњу горива, што је сада прекинуто.

Подсетимо, ЛН су о овом проблему писале још почетком 2017. а тада је било дуже од три године да су осумњичена лица којима је одређено задржавање до 48 сати одвожена до суседних полицијских станица. Лознички полицајци су за осумњиченог најмање четири пута морали да “таксирају” до суседних полицијских станица код којих су га привремено “смештали”.

У одговору ПУ Шабац, који смо добили пре тачно десет година, наведено је да се према препоруци Заштитника грађана просторија за задржавање у ПС у Лозници од првог септембра 2013. године не користи за задржавање осумњичених лица. О стању просторија у више наврата су обавештене Дирекција полиције и Управа полиције у Београду, достављен је и допис Министарству унутрашњих послова, Сектору финансија, људских ресурса и заједничких послова, Управи за заједничке послове. Тражен је новац за реновирање и уређење просторија, не само у Лозници, него и у осталим полицијским станицама у саставу ПУ у Шапцу.

Тада је саопштено да се просторија за задржавање налази у приземљу зграде ПС у Лозници. Та просторија била је мања од пет квадратних метара, руинирана, неокречених зидова. Није имала омогућен доток свежег ваздуха у довољној мери, као ни природне светлости. Лежај је чинила бетонска клупа опремљена душецима и ћебадима. Грејно тело је постојало у просторији, али не и мокри чвор и аларм. У функцији је био инсталирани видео-надзор, али лоше резолуције и није покривао углове целе просторије.

Деценију касније ситуација је драстично боља и две просторије за задржавање, односно притворске јединице, изгледају као ”хотел”. Биће још боље уколико буду што мање коришћене.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУТСАЛ: ЛИГА ШАМПИОНА – Имамо право да сањамо

ПОПИС СТАНОВНИШТВА: ПОРОДИЦЕ – У Лозници 21 хиљада породица

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )