ОД ДАНАС – Обавезне зимске гуме

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све учеснике у саобраћају да искористе тренутне повољне временске прилике и своја возила припреме за вожњу у зимским условима и подсећа возаче на законску обавезу да возило мора имати постављене зимске гуме у од 1. новембра до 1. априла, уколико је на коловозу снег, лед или поледица.

Зимски пнеуматици су препоручљиви, саопштавају из Агенција за безбедност саобраћаја, и када су коловози суви, ако су температуре ниже од седам степени. На овим температурама, летње гуме губе најважнију карактеристику – добро пријањање, а њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од уобичајеног трага који остављају зимски пнеуматици. На зимским пнеуматицима дубина шаре мора бити минимум 4мм. Шаре зимских гума су тако обликоване да спречавају задржавање снега и појаву „аквапланинга”, а већа дубина канала на шарама гума за зиму главни је разлог зато што чак и најјефтинији зимски пнеуматици имају четири пута боље пријањање него летњи.

Препорука возачима је да не постављају зимске пнеуматике само на предње точкове јер ако ставе само на предњу осовину, лако може доћи до проклизавања аутомобила и закретања у кривинама. Опет уколико се поставе само на задњу осовину, може се догодити да током скретања предње гуме изгубе пријањање и возило настави право. Због тога је, наводе из Агенције, веома важно поставити их на сва четири точка. Према Закону о безбедности саобраћајана путевима, возач је дужан да у саобраћају на путу поседује зимску опрему и користи је на прописан начин, у супротном предвиђена је новчана казна. Изван насељених места, обавезно је у пртљажнику имати ланце или друга средства за повећање тракције.

Само податак да је  клизав коловоз због временских прилика у јануару, новембру и децембру прошле године утицао на девет смртних исхода и скоро 250 повреда у саобраћајним незгодама, довољно говори колико је важно поштовање свих саобраћајних прописа. Агенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да на време замене пнеуматике, буду опрезни у вожњи и прилагоде је условима на путу.

(ЛН)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ – Предузеће ‘’ФСС стадиони’’

МОЈА ПРВА ПЛАТА – Продужени рокови

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )