ЗАКУПЉЕНИ ПРОСТОР: Процена економског утицаја пројекта литијума и бората „Јадар“

НАПОМЕНА: СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ОВОМ ОГЛАСУ НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ РЕДАКЦИЈЕ ЛН

Како би „Јадар“ утицао на економску слику Лознице

Развој Пројекта „Јадар“ донео би конкретне и видљиве економске користи, како националној тако и локалној привреди, између осталог, кроз таксе, порезе и доприносе, кроз потражњу за локалним производима и услугама, и стварањем нових радних места.

Враћање индустријске снаге Лозници

Развој Пројекта „Јадар“ би додатно подржао нови замах локалне економије, укључујући и запошљавање висококвалификованих радника и пословне прилике за мала и средња предузећа. Процењени радни век „Јадра“ донео би корист за више генерација у деценијама које долазе.

Прилике за запошљавање

Пројекат има потенцијал да буде један од највећих послодаваца у региону Лознице. Рио Тинто процењује да би стални број запослених у фази рада рудника био око 1.300. Од овог укупног броја, процењено је да би било 205 руководећих позиција, преко 735 специјализованих позиција које захтевају техничку обуку и 360 оператера.

Повећање прихода од пореза у Лозници

Скоро 25 милиона евра од пореза и такси добила би општина Лозница годишње. Укупно се може очекивати да ће директни доприноси локалним, лозничким властима удвостручити годишњи буџет. Са повећаним буџетом, Лозница би била у могућности да финансира локалну инфраструктуру, услуге и бољи квалитет живота својих становника.

Побољшања јавне инфраструктуре

Рударско-индустријске гринфилд пројекте прати развој јавне инфрастуктуре и комуналних услуга, што помаже приватним инвестицијама и увећава крајњи економски ефекат. То обично укључује развој путева, железнице, водовода, електро-мреже и гасовода, које би користили и пројекат и локалне заједнице.

Пољопривредна производња

Подземни рудници, као што је Јадар, максимално смањују површину коју заузимају као и утицај на животну средину. То омогућава да се неометано наставе пољопривредне активности на површини. Модерне технологије омогућавају прераду руде тако да се обезбеди усклађеност са прописима за квалитет воде, емисије гасова и другим еколошким стандардима.

Образовање

Вишедеценијски пројекат као што је „Јадар“ допринео би улагањима у младе генерације. Сарадња са универзитетима, техничким факултетима и средњим школама и прихватање најсавременијих технологија била би дугорочна вредност, како за будуће генерације запослених тако и за компанију и добављаче и извођаче који сарађују са њом.

Нове пословне прилике

Пројекат би створио нове пословне прилике. На производе и услуге, пројекат би трошио 300 милиона евра сваке године.

„Јадар“ – развојни фонд

Поред економске вредности коју би „Јадар“ створио, наша компанија ће основати дугорочни фонд за финансирање иницијатива у непосредној зони пројекта „Јадар“. „Јадар“ – развојни фонд, ће издвајати 5 милиона евра годишње, у трајању од најмање 10 година, за подршку иницијативама које су у складу са стратегијама локалног економског развоја и тежњама заједнице. Rio Sava Exploration је предложила да се фонд усмери на зелене и одрживе економске иницијативе, пре свега у општинама Лозница и Крупањ. Очекује се да ће фокус бити и на секторима попут пољопривреде, туризма, индустрије и конзервације.

Економске користи за државу

Са процењеном инвестицијом од најмање 2,55 милијарди евра, Пројекат „Јадар“ би био највећа директна страна инвестиција у модерној историји Србије. Ово улагање је додатан износ на 475 милиона евра колико је до данас уложено на развој пројекта.

Осим ових могућности, пословање „Јадра“ ће створити прилику за сарадњу са привредним субјектима широм Србије, подржавајући друге активности кроз индиректне и индуковане економске ефекте свог пословања. Када се у обзир узму индиректни и индуковани утицаји, очекивани допринос БДП-у свих обухваћених привредних грана се процењује на 1,9 милијарди евра – што је више од 3% тренутног БДП-а Србије.

Свесни смо да економски раст не може да се оствари на уштрб животне средине и друштвене одговорности. Одговорно, модерно рударство укључује мере за смањење потенцијалних штетних утицаја на екосистем и локално становништво.

За нас ће увек бити од кључног значаја да обезбедимо ригорозне мере заштите животне средине и друштвене заједнице.

Процена економског утицаја Пројекта литијума и бора „Јадар“, израђена је на захтев компаније Рио Тинто како би проценио његов потенцијални допринос економији Србије. Процена не разматра само створену вредност, генерисана радна места и порезе које треба да плати сам пројекат – већ се бави и додатним економским активностима које произилазе из ланца снабдевања и повећаних прихода домаћинстава. Овај извештај је припремила Ergo Strategy Group, независна консултанстка фирма за стратегију. Док Ergo Strategy Group приступа прогнози и предвиђањима са дужном пажњом, природа економског моделирања је неодвојиво зависна од низа претпоставки које уносе одређени степен неизвесности. Конкретно, плаћања пореза и такси – и њихов временски рок – ће у великој мери зависити од многих фактора, укључујући цене роба, курсеве валута, капиталне трошкове за развој пројекта, распоред пројекта, оперативне трошкове и финансијске аранжмане.

У случају литијум-карбоната, за ову процену коришћен је просек дугорочних прогноза аналитичара тржишта литијума – заснован на цени од 15 хиљада долара/т ЛЦ. За борну киселину, цене су изведене на основу вредности из историјских трендова.

Износ CAPEX-а од преко 2,55 милијарди евра утврђена је 2021. године.

Све финансијске вредности су исказане у еврима.

Тамо где је било потребно, амерички долари су претворени у евре по курсу од 1 долар = 0,95 евра.

Комплетну студију економског утицаја Пројекта Јадар погледајте на линку:https://ergostrategygroup.com/insights/srbija-regionalni-centar-emobilnost/

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )