ПРИЈАВЕ НЕЛЕГАЛНИХ ОБЈЕКАТА ЗА ПРИКЉУЧКЕ – Поднето 150 захтева

До 15. октобра власници нелегално изграђених објеката могу да поднесу пријаве локалним самоуправама за добијање прикључака за струју, воду, грејање, гас и канализацију. У Лозници је у првих петнаест дана откако је почело пријављивање, поднето 150 захтева.

Да подсетимо, допунама Закона о озакоњењу које су усвојене 26. јула власници нелегалних објеката који су бесправном градњом решавали свој стамбени проблем имају право да добију привремен прикључак за струју, воду, грејање и гас. Ово се не односи на пословне објекте. Уредбом коју је потом, донело Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, прецизно су прописани условиза стицање овог права и наведена потребна документација. На сајту овог Министарства, као и на шалтерима локалних самоуправа, може се преузети пријава и сазнати која је све документација потребана. Власништво над објектом доказује се купопродајним уговором, уговором о поклону или неком другом врстом уговора.Како је раније саопштено из Министарства уколико нема таквог уговора, код нотара се оверава изјава да особа живи у том објекту заједно са својом породицом.

Према речима Милорада Матића, начелника градске управе у Лозници, грађани пријаве за привремено прикључење на инфраструктуру подносе на шалтеру број седам у градској управи, а ако постоје било какве недоумице службеници који раде на пословима озакоњења објеката су ту да им помогну и да их информишу.

– У локалној самоуправи спремно смо дочекали овај процес и очекујемо велики одзив грађана који ће на тај начин решити своје горуће питање. Да напоменем, захтев може да се поднесе само за једну некретнину, односно за једну непокретност. Кадасу у питању куће захтев подносе власници породичних кућа, а када су у питању станови захтев се подноси преко стамбене заједнице – каже Матић.

Локалне самоуправе имају рок од петнаест дана после подношења захтева,да издају обавештењео испуњености услова за привремено прикључење и достављају га комуналним предузећима која су дужна да,одмах по пријему обавештења, започну поступак утврђивања техничких услова за привремено прикључење.У случају да нису испуњени технички услови комунално предузеће обавештава власника објекта и локалну самоуправу. Уколико су испуњени технички услови, јавно предузеће доноси акт о одобрењу за привремено прикључење, одређује накнаду за прикључак и обавља неопходне радове а уговоре ће потписивати по ценовнику који важи и за све остале грађане. Привремено прикључење траје до коначног утврђивања правног статуса објекта.

Иначе, од почетка легализације бесправно подигнутих објеката у нашој земљи још увек има око два и по милиона неукњижених и бесправно изграђених кућа и објеката. Посао коче, пре свега, нерешени имовинско правни односи, али у већини локалних самоуправа разлог је и спора администрација.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ПАСКОВЦУ – Санирају кров на дому културе

ЉУБОВИЈА – Асфалтиран пут до Бобије

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )