“ОКО СОКОЛОВО” ПОСЛЕ ГОДИНУ ДАНА – Скоро 2.000 казни за три месеца

Последња три месеца кроз "скен кар систем" или популарније "око соколово", написано је 1.800 казни због непрописног паркирања. Захваљујући овом систему, број непрописно паркираних возила највише је смањен у најпрометнијим улицама у граду, што је омогућило боље функционисање саобраћаја - кажу из градске управе

– После годину и два месеца откако је у Лозници почео да ради “скен кар систем”, можемо са сигурношћу да кажемо да је оправдао своје постојање. Број непрописно паркираних возила највише је смањен у улицама Вука Караџића, Саве Ковачевића, Војводе Мишића, Кнеза Милоша, Бањској. Те најпрометније и најпроблематичније улице су “очишћене”, у њима су се раније паркирали по тротоарима и онемогућавали грађанима да нормално шетају, посебно је било тешко особама са инвалидитетом и мајкама са дечјим колицима – каже Милорад Матић, начелник градске управе.

У последња три месеца, како каже, написано је укупно 1.800 казни, људи су се, углавном, одлучивали да плате у прописаном року како би казна била упола мања, нису ишли на суд. Напомиње да података о казнама има само за последња три месеца, а не за годину дана зато што тако функционише систем.

– Ми можемо да кажемо колико је било детекција, али не буду сви они који су снимљени и кажњени, неко ће писати приговор, неко отићи на судско одлучивање. Раније су нам подаци о власницима возила стизали из МУП-а, сада имамо сопствени софтвер тако да ће решења о казнама које су многи добијали и после неколико месеци од учињеног прекршаја сада ићи много брже. Такође, дешавало се да особа није пронађена на адреси па док се цео поступак понови, прође време – каже Матић.

Гледање кроз прсте или питање надлежности?

На наше питање зашто су Учитељска и једносмерна улица код средњошколског парка и поред система снимања и даље препуне непрописно паркираних аутомобила, да ли се, можда, намерно “гледа кроз прсте” пошто је у Учитељској планирано да се у догледно време обележе паркинг-места, одговара да није тако.

– Ради се о томе да је нешто у надлежности Комуналне милиције, а нешто Саобраћајне полиције. Надлежност Комуналне је паркирање на јавним и зеленим површинама, а Саобраћајне паркирање на коловозним тракама, али оно што ћемо сагледати је, можда, измена одлуке о паркиралиштима где бисмо такође укључили и тај део кажњавања, наравно у складу са законом. Ради се о томе да кад неко види непрописно паркирано возило, мисли да његов власник није због тога кажњен иако јесте, јер тренутно немамо возило да га уклонимо са тог места, не постоји “паук” у Лозници – напомиње начелник.

На опаску да ли то значи да се планира набавка “паука”, што је посебно непопуларно јер, реално, у граду нема довољно паркинг-места, каже да ће видети да ли ће бити потребе или за његову набавку или да се с времена на време изнајми од других градова.

– Да, то је непопуларно али је и питање који би био ефекат. Проблем је и што наши возачи имају навику да се паркирају што ближе месту одредишта, иако друга зона која је удаљена од зграде градске управе 500-600 метара, често има слободних паркинг-места – истиче начелник.

На питање зашто ЈП “Паркинг-сервис” није укључено у тај систем и зашто систем не може да прочита дневне карте, одговара да постоји проблем са картама јер их систем не региструје, али постоји могућност да се са развојем дигитализације овај проблем реши, као и да у наредном периоду и “Паркинг-сервис” уђе у “скен кар систем”.

У Лозници око 2.000 паркинг места

За оне који не знају шта је надлежност контролора, а шта овог система снимања, објашњава да је надлежност контролора да провери да ли је за возило које се налази на паркинг-месту плаћена карта или није, док “око соколово” и Комунална милиција снимају непрописно паркирана возила на јавним и зеленим површинама, дакле не интересује их да ли је плаћена паркинг-карта или није.

– Тренутно има 1.613 паркинг-места у систему контроле и наплате “Паркинг-сервиса”, али има и део паркинг-места који је урађен а није у систему наплате тако да можемо да кажемо, да у граду има око 2.000 места за паркирање. Траже се нове локације за проширење паркиралишта и ради се на изради одлуке о јавним паркиралиштима града Лознице којом ћемо, такође, покушати да побољшамо систем и паркирања и саобраћаја у нашем граду. Локација за гаражу у подножју цркве је само једна од локација о којима се размишља, када буде било више информација, јавност ће бити обавештена – истиче Матић.

Ових дана у јавности се појавила информација да овај систем снимања возила није законски јер се обавља возилима на којима су урађене нелегалне преправке и да је због тога у појединим градовима реаговала Саобраћајна полиција пишући прекршајне казне Комуналној милицији. Матић каже да у Лозници нису имали такве примедбе нити сугестије, да посао раде у складу са законом те да су све улице у којима се обавља снимање обележене.

Да подсетимо, планом снимања покривено је 57 улица у граду, а постављене су 42 информативне табле које грађане обавештавају где почиње а где се завршава снимање. Казне се крећу од 8.000 до 10.000 динара, зависно од врсте надлежности односно од тога да ли су писане за перкирање на јавним паркиралиштима, коловозу или неким другим недозвољеним местима. Постоји и могућност да казна буде преполовљена, ако се плати у року од осам дана. Како су нам својевремено рекли у Комуналној милицији, патрола излази четири пута дневно, од 7 до 22 часа, осим недељом. често излазе и на позив грађана који пријављују случајеве непрописног паркирања.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: СРПСКА ЛИГА ”ЗАПАД” – Будућност тешка за Лозницу

НАШИ СМО – Живот

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (4)
 • comment-avatar
  Драган 2 months

  Ал се лажемо,Кнез Михаиловом пешаци иду коловозом због паркираних аута на тротоару! Сви власници таквих возила живе у улици и имају дворишта.

 • comment-avatar
  Sima 2 months

  Cime se halide.Dragi moji obezbedite parking mesta.Dozvolili ste gradnju zgrada na svakom cosku,a jednog parking nemate .Za pohvalu ste.SRAMOTA.

 • comment-avatar
  Simke 2 months

  Zasto biciklisticka staza kroz klupce nije u zoni snimanja? Ocigledno gradsku vlast ne zanimaju bicikli i biciklisti i ako gradonačelnik poslenjih 10 godina pred svake izbore obeća izgradnju biciklisticke staze do Tršica što posle izbora bude mrtvo slovo na papiru.

 • comment-avatar
  No name 2 months

  Ljudi koji dovode decu u vrtic “leptiric” kod “Jovan Cvijic” skole mogu jedino da se parkiraju u Runjanima pa decu da nose peske i odrade trening jutarnji od nekih 5km. A non stop snimaju…Bas lepo…Neka mi neko objasni gde da se parkiram a da ne dobijem kaznu za tih 5min.

 • Disqus ( )