ОД ДАНАС ДО 15. ДЕЦЕМБРА – Попис пољопривреде

У Србији је јутрос у осам сати почео Попис пољопривреде, пописивачи обилазе газдинстава и пописују количине стоке, усева и слично, с тим да онај ко има њиву, а не бави се пољопривредом није предмет пописа, рекао је данас Петар Коровић из Републичког завода за статистику на РТС-у. Према његовим речима, за овај посао одабрано је нешто више од 2.850 пописивача, а планирано је да попис буде завршен до 15. децембра.

Одређено је да пописивач обиђе око 250 газдинстава, отприлике да попише три до четири газдинства дневно, с тим да  они који буду вреднији посао могу обавити и пре рока од два и по месеца, па ће добити и додатак и зарадити више, рекао је Коровић. Закон о попису пољопривреде налаже да се пописују сва пољопривредна домаћинства, без обзира на то да ли су правна лица, предузетници, или физичка лица. Подаци који се прикупљају могу се сврстати у три групе.

– Имамо основни сет података о газдинству, броју стоке, усевима, који се поставља свим испитаницима. Одређени сет питања поставља се само онима који су укључени у узорак за та питања док трећи сет питања пописивач уопште неће постављати, зато што имамо добре административне изворе, па ћемо одатле да повучемо те податке– казао је Коровић за Јавни сервис.

Он је објаснио да уколико неко има њиву која се води на њега, а не бави се пољопривредом, није тема пописа док ће бити пописан свако ко се пољопривредом бави. Пописивачи раде по адресару који броји око 680.000 газдинстава, а настао је упаривањем четири евиденције – Регистра пољопривредних газдинстава и Пословног статистичког регистра, које води Завод за статистику, Регистра пољопривредних газдинстава које води Министарство пољопривреде и Пописа становништва.

Коровић је прецизирао да ће пописивач сигурно доћи до онога ко се изјаснио да се бави пољопривредом. Основни циљеви пописа су да се види колико чега има, како би се направила база података на основу које ће се ‘’доносити одрживе аграрне политике, од чега би добробит имали сви, а посебно произвођачи’’. До краја јануара идуће године биће саопштени први прелиминарни резултати, док ће коначни бити објављивани сукцесивно, према утврђеном календару све до краја 2025. године. Иначе, грађани су према Закону о попису пољопривреде дужни да дају пописивачу тачне одговоре на сва питања која им он постави.

Грађани за све додатне информације и недоумице могу позвати број Инфоцентра 0800444005.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

“ОКО СОКОЛОВО” ПОСЛЕ ГОДИНУ ДАНА – Скоро 2.000 казни за три месеца

МИХОЉДАНСКИ СУСРЕТИ СЕЛА – Лепота јесени у Радаљу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )