УРУЧЕНА НАГРАДА „СУНЧАНЕ РЕКЕ“ – Захар, Лозничанин за понос

УРУЧЕНА НАГРАДА „СУНЧАНЕ РЕКЕ“ – Захар, Лозничанин за понос

Етно-село „Сунчана река“ и ове године је доделило награду „Добринка Биба Мирковић – личност Лознице за понос“, установљену пре пет година. Шести добитник је Милутин Поповић Захар, виолиниста и цењени српски композитор, а награда му је уручена синоћ на свечаности којој су присуствовале бројне званице, посетиоци и пријатељи породице Мирковић, власника комплекса на обали Дрине.

Како је речено током трочасовног програма, у којем су учествовали, здравичар Љутомир Рундић, оркестар „Вожд“ и етно-група „Лозице“, у конкуренцији су била укупно 62 предложена кандидата, од којих је жири у избор уврстио двадесетак,  потом у ужи круг њих шест и на крају двојиицу конкурената – Владимира Цветковића и Милутина Поповића.

– У конкуренцији за награду „Сунчане реке“ били су Жељко Марјановић, Ђорђе Вукмировић, Драган Бартула, Душан Урошевић, Ивица Јовановић и други, тако да је жири имао тежак посао да изабере и ужи круг. Крајња одлука је једногласна и ми честитамо Захару који је пронео име Лознице широм света и заслужено добио награду – рекао је новинар Владимир Митрић, председник жирија.

Захар је изразио захвалност својим земљацима и у емотивном говору признао да му ова награда значи више него што би било који човек могао и да помисли.

– Да, вреднија ми је ова награда од Лозничана него да ми је Нобел лично уручио своју, поготово што сам читав свет обишао и добијао награде које нису много помињане. Добио сам награду за најдужи стаж у Медисон сквер гардену, отворио сам Олимпијаду у Русији са Бољшој театром, свирао сам у Кини, у Аустралији, где год сам био, ту сам и награђиван. Нисам Ђоковић, али неколико великих победа сам извојевао са „Лолом Рибаром“, чији сам члан био. Ипак, ништа није слађе него када ти родни крај даје признање, онда човек зна због чега је волео своје вршњаке, због чега и даље воли свој крај и на крају, љубав се за љубав враћа. Хвала породици Мирковић и почившој Биби за идеју да у овом делу Дрине направе можда и најлепши у Европи садржај. Сви су се дивили „Сунчаној реци“ и када је била много скромнија него сада. Поносан сам што сам човек са Дрине – рекао је Захар.

Поповић је рођен у Крупњу у учитељској породици, а основну школу и гимназију завршио је у Лозници. Магистрирао је права у Београду, а као истакнути уметник, композитор је многих хитова народне и поп музике, као и више класичних дела. Био је члан оркестра КУД „Иво Лола Рибар“ од 1960. године а на месту шефа оркестра остао до краја седамдесетих. Надимак Захар дао му је чувени Раде Јашаревић по немачком виолинисти Хелмуту Захаријусу.

Свечаност у „Сунчаној реци“ била је прилика и за обележавање 15 година постојања овог комплекса, а тим поводом награду за десетогодишњи рад и верност добио је конобар Радојица Страиловић.

Чланови породице Мирковић су честитали награђенима и поручили да ће и наредне године организовати ову манифестацију.

– Захар је рекао све оно што нас емотивно додирује. Конкуренција за награду је била јака и сви кандидати су је заслужили. Позивам предлагаче да их и следеће године поново предложе. Ово је шеста награда, а пре Захара добили су је Светислав Божић, Александар Кикановић, Слободанка Боба Милановић, Милан Аћимовић и Зорица Вишњић. Све су то наши суграђани за понос – поручио је Зоран Мирковић објаснивши да се за ово признање кандидују Лозничани који живе у родном крају, али и земљи и расејању а који су остварили велике домете у области јавног и друштвеног живота, уметности, науке, културе, спорта, духовности и привреде, чиме су оставили велики траг и дали допринос својој земљи и роду, а истовремено на најбољи начин промовисали Лозницу, Јадар и Вуков завичај.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАСИЉЕ НИЈЕ РЕШЕЊЕ – Жртве ћуте

МАРКО ТЕШИЋ У КЕМБРИЏУ – Истражује вештачку интелигенцију

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )