САЈАМ МЕДА – Богата понуда

Регионални Сајам меда, 11. по реду, који је јуче почео, данас је свечано отворен. Сајам  заједнички организују пчеларска друштва из Лознице и Лешнице у сарадњи са Туристичком организацијом града.

На 24 штанда распоређена у пешачкој зони, поред багремовог, ливадског, липовог, шумског па и сунцокретовог меда и пчелињих производа, изложене су и рукотворине домаће радиности и разнолика зимница. У односу на лане, цене меда остале су непромењене, крећу се од 1.000 до 1.300 динара у зависности од произвођача.

Према речима председника Пчеларског друшта Лознице Драгана Радичевића, пчелари нашег краја и региона бележе не тако сјајну сезону, али има залиха меда из претходне године тако да је понуда као и до сада богата. Како је рекао, ово је прилика да се у време када  је тржиште преплављено медом сумњивог квалитета потрошачи упознају са произвођачима и изграде однос узајамног поверења.

Он се захвалио локалној самоуправи на подршци у организацији ове манифестације која “живи “11 година заредом, што значи да су, како је рекао, претходно руководство и неки људи све то поставили на здраве ноге и да ова манифестација јача из године у годину. 

Јован Миладиновић и Драган Радичевић

Како је рекао Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду у градској управи, пчеларска друштва из Лознице и Лешнице су свих ових година са локалном самоуправом заједнички прошла кроз велики број наступа,обука, пројеката, еминентни стручњаци долазили су да говоре на разне теме из области пчеларства, а значајна је била и посета Ташмајданском сајму меда у Београду за који је град пчеларима обезбедио превоз.

– Између осталог, ова друштва су у сарадњи са општинама Љубовија, Крупањ, Богатић и осталим локалним самоуправама прошла кроз пројекат у области пчеларства где су управо, град Лозница и пчеларско друштво добили линију за производњу сатних основа, Љубовија за производњу погача, а штандови се налазе у општини Крупањ. То је заједнички регионални пројекат у корист свих пчелара са овог подручја, сваки пчелар зна шта је квалитетна сатна основа од природног воска и мислим да је пројекат био пун погодак – рекао је Миладиновић.

Истакао је да су пчелари заступљени у свим програмима субвенционисања производње у области пчеларства и на државном и на локалном нивоу.

– Као и претходних и ове године Град је издвојио 23 милиона динара за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава где пчеларство има место кроз набавку пчелињих друштава, кошница и остале опреме па и приколица за превоз кошница. До сада је кроз тај конкурс исплаћен 21 милион динара, ребалансом буџета у овој години издвојено је још 10 милиона тако да ће комплетне инвестиције бити подржане са 33 милиона. За сада имамо 241 захтев, трећина тих захтева јесте управо подршка пчеларству, да пчелари користе директне подстицаје и надамо се да ће их бити све више наредних година – рекао је Миладиновић.

Сајам меда се затвара сутра у 19 часова.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МАРКО ТЕШИЋ У КЕМБРИЏУ – Истражује вештачку интелигенцију

ПОСЛЕ ДВЕ И ПО ГОДИНЕ – Стадион спреман за фудбалере

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )