ПРИПРЕМЕ ЗА ЗИМУ – Огрева има и није јефтин

Последња седмица септембра је период када се увелико припрема огрев за долазећу зиму, а они који га нису прибавили с пролећа сада имају пуне руке посла и главобољу због пражњења новчаника. Све чешће се виде камиони натоварени дрвима, нешто ређе угљем, а звук моторних тестера или циркулара и такозваних “цепача”, редовна су појава.

Откако је пре две године цена дрва “скочила” скоро за дупло у односу на, рецимо, 2016. годину, остала је само нада купаца да ће она спасти и вратити се “у нормалу”, али од те приче и даље нема ништа. Утеха је, можда, у томе што се цена усталила и, ипак, смањила у односу на један краћи период када се кубик морао платити готово сто евра. Тренутно је буковина око 70 евра, а багрем кошта нешто мање.

– Имам добру грабовину, дебелу и нецепану, а дрва из шуме извлачим на пролеће. Сад су у чекијама 55 евра, а багремовина се продаје за 6.000 динара, док су цер и буква 8.000 динара – потврдио нам је продавац из Јадранске Лешнице, додајући да у цену није урачунат превоз до Лознице.

Преко удружења пензионера су резервације почеле још почетком године, када је с превозом цена износила 7.400 динара, а нешто интензивнија испорука је почела крајем августа. Нажалост, бројни корисници ове могућности су често незадовољни и квалитетом и количином добијене робе јер се догађа да поручена дрва добију из два пута. Иако је уговором прецизирана куповина буковине, није реткост да као допуна стигне јефтинија багремовина. Возачи се правдају тиме да какво им испоручилац обезбеди, такво дрво и довозе до кућне адресе. Уз све то, потребно је платити сечење чекија на цепанице, што је од 300 до 500 динара у зависности од тога да ли ви помажете или мајстор има помоћника. Ако планирате машину која уједно и сече и цепа, то ће вас коштати око хиљадарке.

Угаљ се може купити на стовариштима а у понуди су “станари” за 14.000, “миљевина коцка” за 20.000 и угаљ “пљевља” за 18.000 динара по тони. Иначе, поменуте 2016. године најтраженији угаљ био је “сушена колубара”, чија је цена износила 12.000 динара по тони, колико и “бановићи” орах и коцка. Угаљ “крека” се плаћао 9.500, “ђурђевик” 13.500, а “станари” 8.200 динара по тони. Данас “суве колубаре” нема ни за лека, већ трећу годину.

Цена пелета се усталила у протеклим месецима и треба га платити од 30 до 35 хиљада по тони у зависности од квалитета.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Топлије

КАРАТЕ: МЕМОРИЈАЛ ”МИЛОШ ДЕЛИЋ”, БРАТУНАЦ – Богдан најуспешнији такмичар

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )