НА ВАЉЕВСКОМ ПУТУ – Блокиране машине ‘’Рио Тинта’’

НА ВАЉЕВСКОМ ПУТУ – Блокиране машине ‘’Рио Тинта’’

Машине компаније ‘’Рио Тинто’’ мештани Горњих Недељица прво су данас блокирали на ваљевском путу, у близини каменорезачке радње, после центра Брезјака, а затим су враћене на полазну тачку. Како је Златко Кокановић, активиста Удружења ‘’Не дамо Јадар“, рекао за портал ЛН то се догодило око 14 часова.

–  Заустављене су две машине ‘’Рио Тинта’’ које су кренуле да руше куће, саобраћај је био проходан јер нема потребе нити желимо да малтретирамо наш народ. Сви су могли да прођу осим машина, а после неких сат времена оне су се вратиле одакле су и дошле. Тражили смо да зову вучни воз и одвезу их из села, да се не бисмо сваки дан прегањали са њима. У приправности смо ових дана, а кад смо данас отишли кућама на ручак они су кренули. Чекамо њихове даље потезе, а чекамо и да се држава огласи. Ми смо 24. јануара прошле године, када смо били у Влади Србије, поднели више захтева, да се укине могућност да ‘’Рио Тинто’’ непрестано шаље захтеве за одобравање права на експлоатационо поље, укине пуномоћје ЈП ‘’Путеви Србије’’ које им дозвољава прикупљање документације и откупа парцела на траси брзе саобраћајнице првог Б реда 27, да се све бушотине санирају, да ‘’црвено језеро’’ затрпају и врате у првобитно стање и од свега им је запело да руше куће. Од свих захтева, само су вратили земљиште из грађевинског у пољопривредно. ‘’Рио Тинто’’ нема лиценцираног извођача радова за рушење кућа и не зна где ће бити одложен штетан и остали отпад. Иначе, поднели смо кривичне пријаве против чиновника градске управе који су потписивали дозволе компанији, а кривична пријава биће поднета против ‘’Рио Саве’’ за подстрекивање претходних власника за девастирање стамбених објеката – казао је Кокановић и додао да и даље ’’прате стање на терену’’.

Поводом данашњих дешавања из компаније ”Рио Сава” су за портал ЛН рекли следеће.

– Премештали смо машине са једне на другу сигурну локацију и то је био једини разлог за њихово покретање. Нисмо намеравали никакво рушење. Блокирали су нас па нисмо могли да преместимо машине – наводе из компаније.

Подсетимо, прошле среде компанија ‘’Рио Тинто’’ је у Горњим Недељицама спречена од групе мештана да почне припреме за уклањање објеката које је раније купила у овом селу. Мештани, међу којима су и активисти Удружења грађана ‘’Не дамо Јадар’’, тврдили су да дозволе које компанија има нису ‘’легалне’’, док друга страна тврди да је све по закону. Компанија је тада рекла да ‘’радови на рушењу нису почетак изградње пројекта ‘’Јадар’’, већ се рушење предузима да би се обезбедила безбедност и добробит суседа јер напуштени објекти и куће настављају да се урушавају и представљају безбедносни и здравствени ризик’’. Навели су и да има укупно 490 разних објеката који треба да се поруше и сви су у власништву ‘’Рио Тинта’’.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПУ ШАБАЦ – Снимање

ФК РАДНИЧКИ, КЛУПЦИ – Заграђанин нови тренер

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  Portir 2 months

  E jadna je drzava gde svako moze da bude sudija, policajac i tuzilac

 • comment-avatar
  Vesna Lazić 2 months

  Ako treba svi ćemo našim telima blokirati prilaze.
  Da li smo toliko naivni da verujemo da je bitnije rušenje onih tužnih ruševina od sanacije zemljišta?
  Svesni smo toga da bi život na teritoriji grada Loznice i 100km okolo bio nemoguć u slučaju otvaranja rudnika.

  • comment-avatar

   Moraze se obratiti prethodnoj vlasti koji su im dozvoli da dodju kao i vlasnicima koji su prodali svoje objekte…

 • Disqus ( )