ПЕТИЦИЈА ЗА ИЗМЕНУ ЗАКОНА О БОРЦИМА – Да ратници буду равноправни

Удружење Српских ратних ветерана Лознице (СРВЛ) данас је код Вуковог дома културе организовало потписивање петиције за измену Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. Одржан је и састанак чланова удружења са Дејаном Милошевићем Марковићем, председником Удружења бораца ’’Гвоздени пук Србије’’, и Раденком Вишњићем, председником Удружења ветерана ратних инвалида ратова од 1990. године за Златиборски округ, на којем је разговарано о проблемима са којима се борци суочавају и наплати неисплаћених ратних дневница. 

– Почели смо да сакупљамо потписе за подршку петицији за измену Закона о правима бораца. Тражимо да сви борци добију борачки додатак, или борачку пензију, без обзира на социјални и имовински статус. Други захтев је да се свим борцима, а око 110 хиљада њих је, по тужбама због дискриминације, добило пресуде у своју корист, исплате ратне дневнице као што су исплаћене у Топличком округу. Ја сам потписник тог споразума захваљујући којем је око 15 хиљада бораца наплатило дневнице 2008. године. Трећи захтев је да борци добију своје министарство и да се ту решавају проблеми сваког од њих појединачно и питања од општег интереса бораца. Одзив је у целој земљи одличан, до сада је прикупљено око 135 хиљада потписа, а петицију могу да потпишу сви пунолетни грађани, не само борци. Потребна нам је подршка да бисмо побољшали постојећи закон – рекао је за портал ЛН Милошевић Марковић.

Вишњић наводи да су закон и сва права која су добили борци, добијени ’’на мишиће’’ и да држава треба борцима да призна статус заслужних грађана, што они јесу, јер би се тако ’’све регулисало’’ и ’’више не би зависили од нечије воље’’.

Драгослав Глишић, председник СРВЛ, каже да би успех петиције борцима много значио и омогућио да остваре своја права и добију неисплаћене ратне дневнице.

– Ишли смо у рат да бранимо нашу земљу и нашу децу – подсећа Глишић.

На целом подручју града Лознице у рату од 1990. до 1992. и одбрани од НАТО агресије 1999. године учествовало је нешто више од четири и по хиљаде бораца, каже Владимир Савић, потпредседник СРВЛ, и додаје да очекује да Србија својим борцима ода признање и додели им права која су заслужили борећи се за њу.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СУТРА НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ – Обележавање годишњице битке

САСТАНАК У ГРАДСКОЈ УПРАВИ –  Сарадња са Комесаријатом за избеглице и миграције

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Bane Otadzbina 2 months

    O kom ratu je reč? Mozda su potomci slavne Drinske divizije zaboravili ali ja nisam kad su 1991.g. u Loznici tri žene: Eka, Beka i Jeka suknjama rasterali rezerviste kojim je naređeno pravac Banija.

  • Disqus ( )