ВУКУ У ПОХОДЕ – Крв дало 80 грађана

На данашњу, традиционалну акцију добровољног давања крви, одржану у Лозници под називом „Вуку у походе“, одазвало се 89 давалаца, од којих је деветоро одбијено из здравствених разлога тако да је прикупљено 80 јединица крви. Крв је први пут дало њих 27, а акцији се одазвало и 12 жена. Према речима ЗоркеВладић, секретарке лозничког Црвеног крста, који је поред Удружења добровољних давалаца крви „Др Миленко Марин“ био организатор ове акције, резултат је одличан.

– Са Удружењем „Др Миленко Марин“ имамо добру дугогодишњу сарадњу и они нам дају велику подршку. Сарадња се огледа не само на омасовљењу добровољног давалаштва, с обзиром на то да ово удружење комуницира са другим удружењима, узајамно се посећују па они своје госте позивају и на овакве заједничке акције, већ је посебан квалитет то што сарађујемо са младим волонтерима из Техничке школе у Лозници који присуствују свакој акцији. Већина њих и постане добровољни давалац. Данас је било доста младих, али се њихово масовније учешће очекује у јесењим акцијама које ће бити организоване за средњошколце – каже Владићева.

Истиче, да је ове године направљен мало амбициознији годишњи план којим је зацртано да се прикупи око 2.250 јединица крви. Подсећа да већ неколико година заредом Црвени крст Лознице и Лозница град добијају дијамантску плакету, плакету „Шампион солидарности“ за постигнуте изузетне резултате у облати давалаштва, тако да се лознички Црвени крст са прошлогодишњим резултатима сврстава међу прве четири организације на територији коју покрива Институт за трансфузију крви Србије.

Горан Живанчевић, председник Извршног одбора Удружења „Др Миленко Марин“, каже да је задовољан одзивом на ову 31. акцију по реду, која се организује у част Вука Караџића. Напомиње да су у њој учествовали добровољни даваоци из Лознице, Београда, Ирига, Шапца, Новог Сада, као и из Модриче, Угљевика и Горње и Доње Пилице из Републике Српске.

– Трудимо се да обезбедимо довољне количине крви за све којима је она потребна јер крв увек треба да чека пацијента, а не пацијент крв – рекао је Живанчевић.

Он се захвалио представницима медија који прате ове акције, као и спонзорима и донаторима који их, како је рекао, несебично прате свих ових година.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СУБОТУ КОД ЦРКВЕ – Буди активан

ЏИЈУ-ЏИЦУ: ОТВОРЕНО ПРВЕНСТВО БАЛКАНА – Цветановић златан

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )