ПРЕДАВАЊЕ О ДЕСАНКИ МАКСИМОВИЋ – Чувала је везу са родном земљом

ПРЕДАВАЊЕ О ДЕСАНКИ МАКСИМОВИЋ – Чувала је везу са родном земљом

У оквиру програма 90. Вуковог сабора данас је у Гимназији ”Вук Караџић” одржано предавање ”Десанка Максимовић – песникиња хуманости и родне земље”, којим је обележено 125 година од рођења и три деценије од смрти велике песникиње.

Др Светлана Шеатовић, управитељка Задужбине Десанке Максимовић и научна саветница Института за књижевност и уметност, говорила је присутнима, углавном ђацима гимназије, о ”мање познатој Десанки”, њеним родољубивим песмама и како су неке песме настале, посебно ”Крвава бајка”, о њеном родољубивом односу пре Другог светског рата и како је остала између свих политичких сила, искључиво уз свој народ, али и да је волела море и да постоји и ”мала” Десанка која није само са копна, из Бранковине.

Светлана Шеатовић

– Десанка је, једноставно, била песникиња, писац, књижевница која је била једна врста универзума који је некако унела у себе и све што је унела и видела умела је да пренесе на леп начин. Мислим да је она умела да комуницира са средином, са свим узрастима, да каже праве речи и да, што је, мислим, најважније, никада није изгубила контакт са својом Бранковином, са својом родном земљом, родним просторима, а тиме није изгубила контакт ни са обичним, просечним људима. Када су је питали коме припада, рекла је – Неко припада Марксу, неко се моли Алаху, неко овом Богу, а ја сам израсла из моје земље, моје Бранковине и ја верујем у мог бранковинског сељака. То је Десанка Максимовић и мислим да је зато увек била тако довољно блиска. Не мора то да буде поезија, она је ауторка и бајки, приповедака, тако да има много тога о чему бисмо увек могли да причамо о њој – рекла је за портал ЛН Шеатовићева.

Она на питање ЛН колико је Десанка данас популарна, одговара да то највише показује податак да је, када је пре три године било покушаја да се она уклони из школских програма, за два дана сакупљено 50 хиљада потписа за спречавање тога.

– Млади препознају много тога, ако ништа више, прве љубавне песме, а то што у програму постоје ”Крвава бајка”, или избор из ”Тражим помиловање”, довољно је да они знају да је то највећа песникиња. Ако их питате ко је највећа песникиња, гарантујем вам да ће рећи – Десанка – каже управитељка Задужбине Десанке Максимовић.

Присутне је поздравила и Снежана Нешковић Симић, директорица Центра за културу ”Вук Караџић”, која је навела да је предавање о Десанки Максимовић установа коју води приредила у сарадњи са лозничким Огранком Вукове задужбине, а Наташа Лазић Максимовић, председница Огранка, подсетила је на значај Десанке Максимовић.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЛОЗНИЦE: ПОЧЕО 90. ВУКОВ САБОР – Дужни смо да чувамо наш језик и ћирилицу

У ВРХПОЉУ ОДРЖАНИ „МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА“ – Чувају традицију и културно наслеђе

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )