КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЛОЗНИЦE: ПОЧЕО 90. ВУКОВ САБОР – Дужни смо да чувамо наш језик и ћирилицу

Саборски програм 90. Вуковог сабора свечано је отворен вечерас у Вуковом дому културе, а до недеље, када ће бити одржана завршна свечаност у Тршићу, биће одржано више различитих програма. Јубиларним 90. саборовањем поново ће бити указано на значај дела Вука Караџића, реформатора српског језика и писма, а биће обележено још неколико значајних јубилеја.

Вуков сабор почео је традиционално Мокрањчевом ‘’Химном Вуку“ у извођењу мешовитог хора Гимназије ‘’Вук Караџић“. После пројекције филма ‘’Први Вуков сабор’’– који се чува у Југословенској кинотеци, у име града обратио се помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, подсетивши да је први сабор одржан 17. септембра 1933, после обнове Вукове куће у Тршићу, и да су на њему говорили представници краља, тадашње владе, универзитета, академије, и да је, судећи по учесницима, то био врло важан догађај. Он је казао и да је од тада до данас саборовања једино није било током рата, 1941. и 1944. године.

Љубинко Ђокић

– Из Лознице увек указујемо на важност Вуковог рада у области језика, етнологије, фолклористике, историографије, а то је важно зато што су језик и писмо обележје једног народа. Као што Његош има свој Ловћен, Бранко своје Стражилово, Десанка Бранковину тако и Вук има Тршић и своју Троношу. Како рече наш нобеловац (Иво Андрић прим.аут), човек је дужан свом завичају, а ми из Вуковог и нашег Тршића смо дужни да стално указујемо колико је важно сачувати српски језик и нашу ћирилицу. Добро је то што је ћирилица у службеној употреби информационих технологија јер то пружа могућност да се наша културна баштина забележи и сачува за будућа покољења. Како је Вук говорио, треба крчити стазу за оне који долазе после нас, а наша стаза је да Тршић и Лозница буду место где ће људи долазити да уче наш језик, културу и обичаје – поручио је Ђокић.

Вуков сабор јесте пример добре праксе у децентрализацији културе, и ова манифестација показује да географски мала средина није препрека у стварању духовно великих културних стецишта, речено је на манифестацији коју је званично отворио државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић преневши најпре поздраве потпредседнице Владе Србије и министарке културе Маје Гојковић. Надилазећи толике године и неколико државних уређења Вуков сабор био је и остао посвећен неговању лика и дела Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и ћириличног писма, једне од кључних личности за стварање српског културног и националног идентитета, рекао је он.

Миодраг Ивановић

– Почевши као завичајна манифестација сабор је из године у годину обогаћивао свој програм просветним, културно-уметничким и научним садржајем, постао је догађај који спаја нашу традиционалну културу, уметност, науку и образовање. Од јубиларног сабора 1987, када смо обележили два века Вуковог рођења саборске свечаности обележавају велике датуме из наше историје и културе. Није претерано рећи да је Вуков сабор не само најстарија него и најзначајнија културна манифестација у Србији која се одвија без прекида дајући тако нашој култури, уметности и науци јединствен печат. Тај печат носи трајни лик Вука који има вишеструко важних значења у себи. Вук је снажно представио српски народ као књижевни народ и увео га у европску литературу истовремено чувајући његову самобитност и инситирајући свагда на појмовима народно и српско. Одавање саборске поште Вуку није само форма, већ вид сталног старања о српском језику, писму и култури у целини. Водећи рачуна о српском језику водимо рачуна не само о историји и традицији, већ и о будућности – рекао је Ивановић и додао да имајући све то у виду Министарство култире редовно подржава реализацију ове битне манифестације.

Прве вечери Филхармонија младих ‘’Борислав Пашћан’’ одржала је концерт ‘’Јубилеји’’ поводом   150 година од рођења Сергеја Рахмањинова и 45 година постојања и рада ансамбла, уз солисту, пијанисту Александра Синчука, а под диригентском палицом Ђорђа Павловића.

Саборски програми се настављу сутра када ће, од пет поподне, у Гимназији ”Вук Караџић“ бити одржано предавање ”Десанка Максимовић – песникиња хуманости и родне земље“, којим ће бити обележено 125 година од рођења и 30 година од смрти велике песникиње. Говориће др Светлана Шеатовић, директорка Задужбине Десанке Максимовић. Истога дана, у Вуковом дому културе, од осам увече  предвиђен је концерт примадоне Јадранке Јовановић – ”Вуку у част“, уз клавирску пратњу Миливоја Вељића.

Програми трају до недеље када ће у Тршићу бити одржана завршна свечаност, а овогодишњи беседник је патријарх српски Порфирије.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОБЕЛЕЖЕНА 109. ГОДИШЊИЦА ГУЧЕВСКЕ БИТКЕ – Отргнута од заборава

ДЕСЕТИ ”КРАЉЕВСКИ КАРНЕВАЛ” – Дан доброг расположења

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )