КОМЕ СМЕТАЈУ ДЕЧЈА ИГРАЛИШТА – Мањак васпитања или памети?

КОМЕ СМЕТАЈУ ДЕЧЈА ИГРАЛИШТА – Мањак васпитања или памети?

Октобра прошле године завршена је изградња и шестог типског дечјег игралишта на подручју града. Та места уређена су, кажу надлежни, према стандардима који испуњавају све норме из правилника о безбедности за децу, јер се на том простору може одвијати неометана игра деце предшколског и школског узраста.

Игралишта су, како су рекли из локалне самоуправе, приликом изградње неких од њих, опремљена савременим мобилијаром и урађена по највишим стандардима, морају имати све неопходне атесте и пре отварања проћи техничку контролу која ће и касније бити редовна. Имају клацкалице, љуљашке, пењалице, гумене подлоге како би се спречилo повређивањe приликом падова, а ограђена су тако да деца не могу да их напусте, осим на капији тако да је  родитељима лакше да пазе на малишане. Нажалост, увек има оних који из неког разлога воле све да кваре па и дечја игралишта.

Ових дана је на друштвеним мрежама из градске управе упућен позив на ‘’одговорност и солидарност’’ у заштити парковског мобилијара у Лозници. Град позива ‘’све грађане да се понашају са пажњом и бригом према парковима и дечијим игралиштима, како би очували лепоту и функционалност нашег окружења’’.

– Ваша солидарност у очувању ових ресурса користи свима нама. Јавна инфраструктура је битан део наше заједнице и њеног духа – стоји у позиву.

На неким од игралишта је мобилијар ишаран, поломљена инфо-табла, скинута капија, кидају се сајле, одврћу шрафови чиме се директно угрожава безбедност деце која се ту играју.

– Нажалост, осим тих који намерно оштећују игралишта, проблематично је и понашање појединих родитеља који улазе у простор за децу, бацају ту опушке, неки седају на љуљашке које нису предвиђене за тежину одраслих особа, тако да и то утиче на стање тог простора намењеног искључиво за децу – каже један суграђанин огорчен што се и таква места налазе на мети неодговорних појединаца.

Осим апела, вероватно не би шкодило да се та игралишта боље осветле и ставе под видео-надзор, а када буду откривени они који их намерно руже да, не само плате причињену штету, већ и у виду мере друштвено-корисног рада покварено поправе, а запрљано, ишарно очисте. Можда би такве онда прошла воља да се понашају бахато и уништавају оно што је плаћено новцем свих грађана Лознице. Просто се намеће питање да ли таквима недостаје васпитање или памет? У сваком случају, не треба дозволити бахатој мањини да угрожава оно што је на корист великој већини, а пре свега деци која само желе да се играју.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕМА ПОСЛЕДЊЕМ ПОПИСУ – Скоро трећина становника без деце

ТАЕКВОНДО: ‘’БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ОПЕН” – Јовани медаља из Сарајева

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )