НА КОМЕМОРАТИВНОМ СКУПУ – Опростили се од Драгана Бартуле

У Вуковом дому културе, синоћ је организован комеморативни скуп поводом изненадне смрти учитеља и сликара Драгана Бартуле. Последњи поздрав цењеном педагогу и уметничком ствараоцу упутиле су колеге из ОШ „Кадињача“, пријатељи из КУД „Караџић“ и Ротари клуба у Лозници, као и дугогодишњи сарадници.

Бартулин колега из школе и пријатељ Слободан Вујановић, професор разредне наставе, изразио је саучешће члановима породице и позвао присутне да минутом ћутања одају почаст великом човеку, педагоду и уметнику. У емотивном говору исказао је тугу што је скуп организован оваквим поводом, да би се сви заједно подсетили „неких слика из Бартулиног живота“, а не због његове нове изложбе. У име колектива ОШ „Кадињача“, опроштајни говор одржала је Тања Роксандић.

– Знао си да је живот пролазна авантура и зато си га живео пуним плућима. Грлио си живот оберучке, дивио се лепоти природе, поштовао веру, православље, гледао свет другачијим очима. Сваку импресију забележио си четкицом и бојом, линијом и обликом. Сада ћемо сви остати ускраћени за твоја уметничка дела и твоје необичне коментаре о животу. Важио си за строгог, али честитог и вољеног учитеља. Тешко је о теби говорити у прошлом времену – рекла је она.

Као представник КУД „Караџић“, књижевник Љубомир Ћорилић је подсетио да је Бартула осмислио лого за Фестивал глумачких остварења Србије, бројна сценографска решења за позоришне представе и илустрације књига завичајних и других српских стваралаца.

– Ово је ненадокнадив губитак за породицу, али и за све Драганове колеге у овдашњој просвети, за сликаре, писце, другаре, пријатеље, сараднике, за град Лозницу, културу Подриња и ликовни живот Србије. Историчар уметности Душан Миловановић сматрао га је најистакнутијим савременим сликаром тема и мотива из српске духовне и црквене уметности. За такву духовну доследност и сликарско умеће добио је и Вукову награду. Сматрам да његове слике чувају за све векове, мајсторским ликовним писмом духовности, српке цивилизацијске вредности у којима подједнако светле лучевине ликовног, родног српског језика и ћирилице – рекао је Ћорилић.

Ана Фафулић се опростила од колеге у име сликарског света у којем је, како је рекла, Бартула оставио неизбрисив траг, док су Томислав Перић и Љиљана Мирчић подсетили да је био један од иницијатора оснивања лозничког Ротари клуба и постао његов почасни члан.

– Иако сам због тешких повреда у саобраћајној несрећи заборавио већи део прошлости, Бартуле се добро сећам јер смо били земљаци и комшије. Посебно га се сећам из Хиландара заједно са Душаном Миловановићем, Рајком Каришићем, где је оставио велики траг. У Хиландару сам био пре 35 дана и његове слике су тамо изложене на зидовима, могу да се погледају. Погодила ме његова смрт, та вест ме скоро убила, али се надам да је Драган у свету мира, бољем од овога јер верујем да постоји нешто ван овога и да је он заслужио боље место и да је сад тамо – рекао је Перо Вишњић.

Бартула ће бити сахрањен данас у подне на лозничком гробљу.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

IN MEMORIAM – Преминуо Драган Бартула

IN MEMORIAM – Преминуо Мика Степановић

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )