У НОЋИ ПРЕД НАМА – Плави Месец

Уколико небо буде ведро, ове ноћи бићемо у прилици да други пут у августу видимо пун Месец, што се не догађа тако често, последњи пут 2018, а следећи ће бити тек 2037. године. Када се два пута у календарском месецу на небу појави пун Месец, а овог августа је први био управо првог дана, а други у ноћи пред нама, онда се та појава назива плавим Месецом.

То, међутим, не значи да ће месец бити плаве боје, што, иначе, није немогуће када се стекну одређени услови.

Вечерашњи пун Месец занимљив је и по томе што ће бити у перигеју, нама најближој тачки на месечевој елипсастој путањи око Земље, а када се нађе тако близу, на нешто више од 357 хиљада и 300 километара удаљености, делује знатно већи него иначе па га зовемо Супермесецом.

Поред тих четрнаестак процената додатне величине, како ће нам изгледати у односу на то када је у апогеју, најудаљенијој тачки елипсе, Месец ће бити и за тридесетак одсто сјајнији него што смо навикли када је пун тако да је ова ноћ идеална за љубитеље астрономије и све романтичне душе.

Још само да се облаци разиђу.

ЛН

Фото: Илустрација, архива ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ТРБУШНИЦИ – Играли у спомен на Жутог

У СУСРЕТ НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ – Крајње време за опремање школараца

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )