ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА ЦЕРУ – Сељак је извојевао победу

ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА ЦЕРУ – Сељак је извојевао победу

У Текеришу је данас обележена 109. годишњица од Церске битке. Државној церемонији су присуствовали представници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, војни аташеи Чешке, Словачке, Аустрије, Мађарске, као и представници локалних самоуправа Мачванског округа и удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије.

После пригодног уметничког програма, у име Владе Србије обратио се Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић. Он је подсетио да је Аустроугарска напала Србију 12. августа 1914. године и да је напад уследио из Босне преко реке Дрине, тако да су се први на удару нашли Јадар и Мачва, а да је церска операција трајала од 12. до 24. августа.

Министар Никола Селаковић и Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника

– На данашњи дан пре 109 година читавим светом одјекивала је једна реч – Србија. Налазимо се на месту које је дало повода за тај одјек, на планини Цер која је ушла у легенду и историју коју је исписивао наш српски народ. И данас, као и тада, дивљење још увек траје и потврђује бесмртност дела српског ратника и војничке генијалности Степана Степановића који је у овом боју добио чин бојног војводе. Сећамо се див-јунака који су положили животе, а у церској и иверачкој бици таквих је било 2.107. Наша света дужност је да памтимо да је ову битку и овај рат добио српски сељак, обичан човек, домаћин, онај кога је Пашић назвао гуњац и опанак. Гуњац и опанак је створио ову земљу. Сто девет година после уласка Цера у легенду и у српски генетски код, овде изражавамо понос и памћење, вечну захвалност, али и дужност свакога од нас и свакога ко је од нас потекао да причамо о церској победи, да подсећамо цео свет да смо на Церу доказали и показали како се брани отаџбина и како се воли слобода. Показали и доказали да се величина једног народа не мери његовом бројношћу, већ примерима подвига као што је овај церски – рекао је министар Селаковић.

Он је истакао да је генерација пре стотину година оставила иза себе велелепан споменик у Текеришу, а генерација после њих легендарни филм „Марш на Дрину“, уз који одрастају све будуће генерације.

– Захваљујући прегалаштву честитих и часних, добрих људи Мачванског округа, свих локалних самоуправа и подршци коју је том пројекту пружио и пружа председник Србије Александар Вучић, ова генерација има задатак да на врху Цера подигне меморијални комплекс у част церских и иверских јунака. Министарство на чијем сам челу има задатак да се посвети том великом прегнућу и на овом овде месту обећавам да ћемо се тиме бавити посвећеније, боље и озбиљније него до сада. Имамо подршку председника државе, владе, а шта нам више од тога треба? Као што су нас нападали 1914. године, нападају нас и дан данас, а оно што тражимо јесте да само поштују морални и историјски капитал нашег српског народа који је небројено пута показао да је на правој страни историје био, јесте и биће. Да нас оставе на миру, а ми добро знамо, остало нам је од предака да у миру отаџбину чувамо и градимо, а, када је неко нападне, да је бранимо – поручио је министар.

Министар Селаковић полаже венац

Пре државне церемоније и полагање венаца одржан је верски обред испред спомен-костурнице, подигнуте у славу српким херојима из Првог светског рата. Посетиоце и госте најпре је поздравио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, који је указао на значај Церске битке и потребу да се достојанствено чувају историја и сећање на дела јунака изгинулих за слободу.

– У Првом светском рату Аустроугарска монархија је мобилисала милион и 500 хиљада добро наоружаних војника, задојених мржном према свему што је српско и напала Краљевину Србију која је тек изашла из балканских ратова, која је имала око 4,5 милиона становника. Била је то неравноправна борба, али српски официри и војници су и у таквим околностима победили, тешко и крваво, али су победили јер су имали мотив – иза себе своје куће, родитеље, земљу, децу који нису имали одступницу. Водили су одбрамбени рат. И данас се Србија бори са надмоћнијим од нас, али, на срећу, не оружјем, као наши преци, него дипломатијом. Знамо какву Србију желимо, мирну и достојанствену у којој ће да се ради и гради, да се отварају нова радна места, да се граде институције. То су циљеви на којима смо ангажовани и за које се вреди борити – поручио је Ђокић.

Церемонију у Текеришу организовали су Влада Србије и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова, Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“.

Историја

Церска битка је вођена у склопу Церске операције и једна је од најзначајнијих и највећих победа Српске војске у Првом светском рату. То је истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

Српска војска коју је предводио генерал Степа Степановић сукобила се са далеко надмоћнијом аустроугарском војском. После неколико дана тешке борбе српска војска је успела да натера непријатеља на повлачење. Дан одлуке је био 19. август 1914. године када је заузет највиши врх планине Цер, Косанин град, а до 24. августа је протеран и последњи аустроугарски војник са територије Краљевине Србије.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПЕШКЕ ДО ТЕКЕРИША – Лозничани у маршу на Цер

НАШИ СМО – Време

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )